Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Doorbraak verwacht in 2021

Bio-telen in Polen

Bio-telen heeft meer aandacht in Polen gekregen door discussies over de nieuwe CAP na 2020. De verdere ontwikkeling van hoge kwaliteits- en gezonde producten wordt als een kans voor de Poolse agro-food sector gezien. Veel discussies over de toekomst van bio-telen in Polen zijn op initiatief van de sector zelf. Een hogere vraag van consumenten naar bio-producten en betere afzetkanalen zouden de bio-teelt in Polen een boost kunnen geven. 

Op 15 maart werden in de Poolse senaat de voorlopige cijfers over de bio-sector gepresenteerd. In 2018 waren er 20,5 duizend bio-bedrijven, waaronder 900 verwerkers en meer dan 200 importeurs. Het bio-areaal besloeg 500.000 ha. In 2021 wordt in Polen een doorbraak verwacht voor de bio-teeltsector, omdat dan de Europese regelwetgeving over bio-teelt van kracht wordt.  

De voornaamste veranderingen zullen groepscertificering voor kleine telers zijn, waardoor voor kleine telers de 24 maandelijkse inspectie  voor bio-import uit non-EU landen verandert. Het ministerie van landbouw wil een informatiecampagne starten over de regelwetgeving voor bio-producten, zoals zeezout en gezouten voeding, bijenwas, wol en leer. Een nieuwe lijst van gewasbeschermingsproducten voor bio-teelt wordt voorbereid. Financiering van onderzoek voor bio-teelt blijft gehandhaafd. 

Een aantal jaren geleden besloten Poolse retailketens hun eigen bio-merken te introduceren. Bioproducten zijn dus niet moeilijk te verkrijgen. 30% van de Polen koopt bio-producten, maar slechts 4% van de Polen doet dit regelmatig. Poolse mensen willen lokale voeding en proberen seizoensgroenten en -fruit te eten die op één lijn liggen met de filosofie van een biologische manier van leven.

Voor meer informatie:
agroberichtenbuitenland.nl

Publicatiedatum: