Doorbraak verwacht in 2021

Bio-telen in Polen

Bio-telen heeft meer aandacht in Polen gekregen door discussies over de nieuwe CAP na 2020. De verdere ontwikkeling van hoge kwaliteits- en gezonde producten wordt als een kans voor de Poolse agro-food sector gezien. Veel discussies over de toekomst van bio-telen in Polen zijn op initiatief van de sector zelf. Een hogere vraag van consumenten naar bio-producten en betere afzetkanalen zouden de bio-teelt in Polen een boost kunnen geven. 

Op 15 maart werden in de Poolse senaat de voorlopige cijfers over de bio-sector gepresenteerd. In 2018 waren er 20,5 duizend bio-bedrijven, waaronder 900 verwerkers en meer dan 200 importeurs. Het bio-areaal besloeg 500.000 ha. In 2021 wordt in Polen een doorbraak verwacht voor de bio-teeltsector, omdat dan de Europese regelwetgeving over bio-teelt van kracht wordt.  

De voornaamste veranderingen zullen groepscertificering voor kleine telers zijn, waardoor voor kleine telers de 24 maandelijkse inspectie  voor bio-import uit non-EU landen verandert. Het ministerie van landbouw wil een informatiecampagne starten over de regelwetgeving voor bio-producten, zoals zeezout en gezouten voeding, bijenwas, wol en leer. Een nieuwe lijst van gewasbeschermingsproducten voor bio-teelt wordt voorbereid. Financiering van onderzoek voor bio-teelt blijft gehandhaafd. 

Een aantal jaren geleden besloten Poolse retailketens hun eigen bio-merken te introduceren. Bioproducten zijn dus niet moeilijk te verkrijgen. 30% van de Polen koopt bio-producten, maar slechts 4% van de Polen doet dit regelmatig. Poolse mensen willen lokale voeding en proberen seizoensgroenten en -fruit te eten die op één lijn liggen met de filosofie van een biologische manier van leven.

Voor meer informatie:
agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.