Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aldo van Os, The Conscious Farmer:

“Biologisch telen draait om een evenwichtig samenspel tussen mens en aarde”

Tholen – Het idee om als coach biotelers een kwaliteits- en rendementsslag te laten maken en gangbare telers te helpen overstappen, speelde bij Aldo van Os al een aantal jaren. Omdat hij de afgelopen negen jaar een eigen biokwekerij had, kwam het er nooit volledig van. Nu wel, want sinds begin dit jaar is zijn bedrijf verkocht en kan hij met volle focus werk gaan maken van het delen van zijn kennis over biologisch telen. “Samen met vijf partners uit het bedrijfsleven en de wetenschap stap ik in een nieuw samenwerkingsverband The Conscious Farmer (TCF). Ons doel is de biologische productie te helpen vergroten, de kennis en kunde van het vak te verdiepen en ook mezelf weer wat stappen verder te brengen.”

Aldo van Os en Mark Velders, twee partners van The Conscious Farmer

Het motto waarmee Aldo en zijn partners aan de slag gaan luidt: ‘I am the earth’. Een uitdagende uitspraak, realiseren zowel Aldo als Friso van der Wal, één van de partners, zich. “Wij zijn verbonden met de aarde, de aarde zit in ons. Als je je dat realiseert, ga je anders om met land- en tuinbouw en voeding”.

De organisatorische kant van biologisch telen
Met een groot project in Canada is inmiddels een vliegende start gemaakt. “Ik ben alweer een paar maanden actief als coach bij een bio-bedrijf in Canada dat een kwaliteitsslag wil maken. Zij wilden graag kijken of het anders en beter kon en klopten vervolgens bij mij aan om eens in mijn kas te komen kijken.

Nog geen dag later hingen ze al aan de telefoon met de vraag of ik  daar op locatie kon komen helpen. Coaching “on the spot” zeg maar. Ik help als coach de biologische teeltwijze te verbeteren inclusief het opleiden van twee telers die na verloop van tijd zelfstandig dit grote glastuinbouwbedrijf kunnen runnen.”

De teelttechnische kant met onder meer biologische bemesting en plaagbestrijding en het zorgen voor een optimaal klimaat in de kas springt daarbij direct in het oog, maar minstens even belangrijk is volgens Aldo de organisatorische kant.

Over beide aspecten van het biologisch ondernemen kunnen telers bij hem terecht. Aldo: “In bedrijven waar ik in het begin van mijn carrière als bedrijfsleider actief was, viel het anderen op hoe rustig het in mijn kas was. Desondanks haalde ik hoge opbrengsten per vierkante meter en waren mijn kosten altijd laag, zónder stress of overwerken. Wanneer de basis op orde is, is er rust in de kas een heb je de ruimte om te dealen met onverwachte beren op de weg. En die zijn er in de biologische teelt eigenlijk altijd. Hiermee voorkom je ad hoc beslissingen, die veel tijd en geld kunnen kosten.”

Een gezonde aarde, een gezonde plant, een gezond product
Volgens Aldo gaat het om de samenwerking van teler met natuur en gewas. “Als dat verbonden is met elkaar, kom je tot oplossingen van problemen. Dat is een proces. Iedere dag is het weer kijken, uitzoeken, uitwerken, uitproberen. En zo ontwikkel je stap voor stap de juiste aanpak voor jouw teelt. Timing is daarin van belang. Dat doe je op basis van jarenlange ervaring, kennis en je intuïtie.”

Mark Velders, landbouwkundig ingenieur en ook partner in TCF, zegt daarover: “Mijn ervaring is dat het loont om met de krachten in de natuur te werken in plaats van ze buiten spel te zetten. De natuur is vaak heel goed in staat om problemen zelf te herstellen en te voorkomen. Dat vermogen kun je als teler inzetten.”

De partners vertellen verder: “Een belangrijk fundament in de biologische teelt is ook een gezonde aarde. Wanneer je teelt in gezonde aarde, zijn planten per definitie minder bevattelijk voor ziekten en plagen. Ons doel is: een gezonde aarde, een gezond gewas en een gezond product zonder chemicaliën.”

Het TCF-trainingscentrum in Duitsland
De TCF-partners gaan hun ervaring delen met een breder publiek. Friso: “In het Duitse Sauerland, nog geen twee uur rijden vanaf de Nederlandse grens, hebben wij een hotel gekocht en dat bouwen wij om tot centrum voor seminars, workshops en trainingen in duurzame biologische land- en tuinbouw en voeding in samenwerking met lokale partijen en internationale deskundigen. Telers, retailers, beleidsmakers, studenten en consumenten zijn van harte welkom om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren: ‘I am the Earth’.


Het TCF-trainingscentrum voor duurzame biologische land-, tuinbouw en voeding

Voor meer informatie:
The Conscious Farmer
www.theconsciousfarmer.org 

Aldo van Os   
aldovanos@icloud.com                   
+31 (0)6 8206 6012

Mark Velders                   
+974 7409 6459

Friso van der Wal            
+31 (0)6 5475 1303