Alweer tien jaar terug werd de eerste zwarte knoflook geïmporteerd en verkocht door Anne Kuperus. Het begon allemaal met een bericht over zwarte knoflook in de New York Times. Zelf houdt Anne van lekker koken en eten en wou dit nieuwe product dus ook proeven. Toen hij het nergens kon vinden, besloot hij om een kilo over te laten komen vanuit Zuid-Korea.Nadat hij hier mee had gekookt, ging hij langs restaurants in de buurt. De chef-koks waren allemaal laaiend enthousiast over de smaak en stonden te popelen om met de zwarte knoflook te gaan koken.
Na deze positieve reacties werd de website www.zwarteknoflook.nl gemaakt en de zwarte knoflook in grotere hoeveelheden besteld. Voorzichtig werden de eerste contacten met de grossiers gelegd.
Tien Jaar later is zwarte knoflook niet meer weg te denken in de keukens en is het verkrijgbaar bij horeca groothandels, retail en delicatessenwinkels door het hele land.

"Zwarte knoflook ontstaat door witte knoflook 16 dagen in ovens te doen. Hier worden de bollen en teentjes verwarmd tussen de 50 en 90 graden. Door dit verwarmingsproces fermenteert de knoflook en reageren de suikers en aminozuren, die samen melano├»dine produceren. Dit zorgt voor de zwarte kleur en de totaal nieuwe smaak.  De smaak van knoflook verdwijnt naar de achtergrond en hiervoor in de plaats komt een smaak van soja met rozijn en balsamico. Dit alles zonder een geur van knoflook", vertelt Anne Kuperus. "Het is een smaakmaker en smaakversterker die in en bij alle gerechten past, maar ook heerlijk is bij een stukje kaas of als gezonde snack. De anti-oxidanten worden door het proces bijna verdubbeld en het is beter opneembaar in het lichaam."

Sinds 2016 is Kuperus Foods biologisch gecertificeerd, zodat naast de conventionele producten ook biologische producten aangeboden kunnen worden. In februari 2019 werd het GMP+ certificaat behaald om de diervoedingsindustrie ook te kunnen voorzien van zwarte knoflook poeder onder de merknaam Sykulan. Dit vanwege de vele gezondheidsvoordelen die zwarte knoflook heeft zonder een geur achter te laten. Zwarte knoflook is verkrijgbaar in complete bollen, gepelde teentjes, puree en poeder. Dit alles in verschillende verpakkingen.

Voor meer informatie:

Anne Kuperus
Kuperus Foods 
Apolloweg 197
8938 AT Leeuwarden
058 3010674
a.kuperus@kuperusfoods.com
www.kuperusfoods.com