Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trend richting bio-producten houdt aan

"Theoretisch kan biologische landbouw heel Oostenrijk voeden"

De landbouwers uit Burgenland zouden voortaan een grotere rol kunnen gaan spelen op de Oostenrijkse bio-markt dan ze tot nu toe hebben gedaan, zo luidde het op de algemene vergadering van de deelstaatvereniging van Bio Austria. Een wetenschapper van de Boku Wenen is er van overtuigd dat de Oostenrijkers zich voor 100 procent met biologische voeding uit eigen land zouden kunnen voeden.

In Burgenland zijn er 1.100 biologische landbouwers actief. Hun stemming is momenteel goed, 2018 was voor de meeste bio-landbouwers een economisch succesvol jaar. "De economische situatie was afgelopen jaar relatief rooskleurig, waarbij er sprake is van een lichte inkomensdaling bij de bedrijven die zijn overgestapt. Dat zoveel bedrijven over zijn gestapt, drukt natuurlijk een hoop graan, suikermaïs en sojabonen op de markt en de prijzen eroderen“, legt Franz Traudtner van Bio Austria Burgenland uit.

Steeds meer bedrijven stappen over
Steeds meer consumenten kopen biologische producten. Daarom stappen ook steeds meer conventionele landbouwbedrijven over op biologische teelt, zegt Ernst Trettler van Bio Austria Burgenland. 2018 is een jaar van groei geweest, met zeven procent en een stijgende tendens, aldus Ernst. Op ongeveer één derde van het landbouwareaal in Burgenland wordt reeds biologische landbouw bedreven.

Oostenrijk kan met bio-landbouw gevoed worden
De wetenschapper Martin Schlatzer van de universiteit voor grondcultuur (Boku) Wenen was tijdens de bijeenkomst gastreferent. Hij onderzocht of honderd procent biologische landbouw in Oostenrijk mogelijk zou zijn. Hij kwam tot de conclusie dat dit haalbaar zou zijn, wanneer de vleesconsumptie met tien procent gereduceerd zou worden of het levensmiddelafval met één vierde. "Dan kan men theoretisch heel Oostenrijk voeden met biologische landbouw“, aldus de wetenschapper.

Publicatiedatum: