De in Duitsland toonaangevende vereniging voor biologische landbouw Bioland en het veredelingsbedrijf Bejo hebben tijdens de BIOFACH in Neurenberg richtlijnen ondertekend voor nauwere samenwerking op het gebied van biologische plantenveredeling

Beide bedrijven zullen zich gezamenlijk inzetten voor een duurzame en op kwaliteit gerichte ontwikkeling van de plantaardige veredeling. De telersvereniging Bioland vertegenwoordigt de hele keten van de biologische groenteteelt in Duitsland en Zuid-Tirol vanaf de productie via de verwerking en afzet, tot aan de consument. Bejo, dat al sinds de mid jaren negentig een biologisch zaadprogramma heeft, ontwikkelt geschikte rassen voor de biologische groenteteelt en technieken voor de biologische sector geschikte behandeling van zaden.

Bioland en Bejo willen beide het gebruik van biologische zaden in de praktijk verder laten groeien. Bejo heeft daarom, gericht op de toenemende vraag voor biologisch zaadgoed, het aantal rassen in het biologische assortiment uitgebreid tot 195 rassen wereldwijd.

Bioland e.V. president Jan Plagge en Bejo Samen Gmbh  directeur Pieter Gabriëls ondertekenen de overeenkomst terwijl Barbara Maria Rudolf (Bioland), Eckhard Reiners (Bioland), Günter Hugenberg (Bejo Samen) en Bart Kuin (Beho zaden) toekijken. 

Beide partijen delen het standpunt dat moderne hybride rassen net als zaadvaste rassen voor biologische teelt geschikt zijn. Bioland heeft als standpunt dat zogenaamde CMS-hybriden, die zijn gemaakt met behulp van celfusie technieken, niet geschikt zijn voor de biologische teelt. Bejo heeft daarom de intentie om ook in de toekomst nieuwe rassen zonder celfusie techniek te ontwikkelen.

Bioland en Bejo willen met regelmaat samen ervaring uitwisselen en discussieren over kwesties met betrekking tot de plantenveredeling en het gebruik van biologisch zaad. Ook versterken ze de samenwerking op het gebied van selectie en plantenveredeling. De biologische sector is een belangrijk marktsegment voor Bejo dat wereldwijd nog verder zal ontwikkelen en uitbreiden.

Bron: Bejo Zaden