Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sjaak van Spronsen, Tabos Eco:

"Eerste oogst eco trostomaten dit jaar iets vroeger"

Tholen – Afgelopen vrijdag `5 maart werden de eerste eco trostomaten bij Tabos Eco in Vierpolders geoogst. Iets vroeger dan vorig jaar, omdat er ook eerder geplant werd. "De aardwarmte, waarop wij zijn aangesloten, is immers toch beschikbaar én het zorgt ook voor een stukje spreiding in je arbeid", legt bedrijfsleider Sjaak van Spronsen uit. De komende weken volgen de gele en rode paprika’s en de andere tomatenvariëteiten. "Die tomaten hebben we in plaats van trostomaten geplant, na twee prijstechnisch magere jaren."

In 2017 stapte de kwekerij, 8,2 hectare in totaal, volledig over op de biologische teelt. De afgelopen maanden waren uitdagend voor telers in Nederland met periodes met weinig licht. Toch is Sjaak tot nu toe best tevreden met de groei en de zetting. "Met donker weer moet je gewoon goed sturen naar het licht dat je hebt, terwijl je niet te extreem moet willen stoken om de vaart in de teelt te krijgen. Dan stook je de planten namelijk leeg en gaat de groei er helemaal uit. Als je door wilt trekken tot half november, zul je het rustig aan moeten doen."

Foto: Sjaak met de trostomaten van het nieuwe Vitalis-ras Chelino. De planten, aangeleverd door Plantenkwekerij Jongerius, werden op 12 december op schoteltjes gezet en gingen op 28 december de grond in. Sjaak: “Dit ras is iets grover dan zijn broertje Codino dat wij eerder hadden staan en heeft een iets mooiere doorkleuring. Daarnaast zijn de resistenties tegen meeldauw en de schimmel cladosporium belangrijk voor ons, omdat in de bioteelt het aantal beschikbare middelen beperkt is."

Stijgend aanbod nodig voor omschakeling retail op binnenlands bio-product
Prijstechnisch valt er over de marktsituatie voor de biologische trostomaten nog niet heel veel te zeggen. "De markt moet echt nog gemaakt worden. Er is nog heel veel buitenlands productaanbod. Eerst moet er meer biologisch aanbod van Nederlandse bodem komen voordat de retail echt gaat overschakelen. Normaal gesproken liggen de prijzen rond deze tijd van het jaar tussen de 2 en 2,5 euro per kilo. Met de huidige lage producties tikt dat alleen niet zo hard aan op jaarbasis. In de zomer tellen de prijzen die je krijgt veel harder mee en dan is de productie ook vijf keer hoger."

Sjaak hoopt dat het een beter jaar wordt dan de voorgaande twee jaren voor biologische trostomaten. Die waren namelijk prijstechnisch aan de magere kant. "Trostomaten zijn al twee jaar op rij de moeilijkste teelt als je naar de afzetkant kijkt. Om die reden hebben we ook al geschakeld en dit jaar 13.500 vierkante meter minder trostomatenplanten geplant. In plaats daarvan telen we nu naast Chelino ook roma cocktailtomaten en snoeptomaatjes."

Voor meer informatie: [email protected]