Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABZ Diervoeding: afzet biologische voeders met ruim 20 procent gestegen

ABZ Diervoeding heeft een omzet gerealiseerd in 2018 van ruim 210 miljoen euro. Het volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Het aantal nieuwe leden/afnemers steeg naar 1.748 en er is een toename te zien in maatwerkvoeders.

De coöperatie heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om haar bedrijf aan te passen voor de productie van maatwerkvoeders. Hierdoor kon de opkomst van concepten als VLOG en EU28 voeders in 2018 voor melkvee en geiten in eigen beheer ingevuld worden. Daarnaast werd een nieuw procedé voor het verhogen van de hygiënestatus van ouderdierenvoeders op basis van hoogwaardige voedingszuren in gebruik genomen.

Het financieel resultaat bedroeg na belastingen ruim 1,5 miljoen euro in een jaar waarin veel investeringen werden gemaakt om de fabrieken verder aan te passen op maatwerk en de receptuurkosten te verlagen.

Afzetontwikkeling en overname GIJS varkens
Het totale gerealiseerde volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven en bedraagt zo’n 619.000 ton. De afzet in biologische voeders steeg met ruim 20 procent. ABZ noteerde een groei in zowel
biologische pluimvee- als melkveevoeders. Ook in de
biologische varkensvoeders werd ook een groei genoteerd.  De productie van de biologische voeders wordt naar tevredenheid uitbesteed aan Naturmühle Vechteland GmbH in Hoogstede (Dld).

De afzet van pluimveevoeders daalde met bijna 8 procent. De varkensvoederafzet liet een stijging zien van 3,5 procent. De afzet van voeders voor herkauwers steeg bijna 2 procent.  De productie voor derden steeg met bijna 2.500 ton. De afzet grondstoffen daalde met 9 procent. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + productie derden + grondstoffen) bedroeg ruim 717.000 ton.

Medio 2018 werd het ABZ gegund om de afzet van GIJS varkens over te nemen en de samenwerking met het team van GIJS varkens op te starten. GIJS varkens brengt een aantal innovaties met zich mee waar de varkenshouders van kunnen profiteren.

Investeringen in maatwerkvoeders
ABZ Diervoeding heeft fabrieken in de vier belangrijkste regio’s van Nederland. In alle regio's wordt een groot deel van de grondstoffen per schip aangevoerd. De coöperatie heeft voor de komende jaren een uitgebreid plan om de fabrieken aan te passen aan de veranderende vraag uit de markt. De vraag naar geconcentreerde voeders, op maat gemaakt voor de specifieke situatie op het boerenerf zorgt ervoor dat ABZ Diervoeding blijft investeren in techniek, flexibiliteit en automatisering. 'Elke boer zijn eigen voer' is daarbij één van de uitgangspunten.

In Stroobos wordt een vierde, flexibele perslijn geïnstalleerd. Tevens worden in Stroobos 12 grote gereed productcellen voor standaardvoeders gesplitst in 24 gereed productcellen voor maatwerkvoeders. In Eindhoven wordt een grote uitbreiding in gebruik genomen in opslag en dosering van premixen, mineralen en kleine componenten. De uitbreiding omvat 42 silo's voor kleinere componenten en 8 silo’s voor grondstoffen. Kleine componenten kunnen hierdoor in pure vorm aangekocht, ontvangen en gedoseerd worden waardoor tegen de laagste prijs de hoogste kwaliteit kan worden aangekocht. Doordat het aandeel bijstort vanuit zakgoed aanzienlijk wordt teruggebracht, levert de investering een arbeidsverlichting op. In Markelo wordt de vierde perslijn ook voorzien van een koeler met tussenbodem om snelle productomschakeling te kunnen realiseren. Daarnaast worden er twee perslijnen voorzien van een nieuwe installatie om vloeistoffen te coaten.

Het volledige jaarverslag is te downloaden via de website van ABZ Diervoeding

Voor meer informatie: www.abzdiervoeding.nl

Publicatiedatum: