Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beleggen in landbouw en voeding

Biologische maaltijden, een open stal en een eerlijk inkomen

"Wie via Triodos Bank belegt in landbouw en voeding, investeert in gezond eten en een diervriendelijke productie daarvan. Via verschillende groene beleggingsfondsen kun je bijdragen aan dingen als een open stal ontworpen voor de koe, een eerlijke prijs voor boeren of een biologisch-dynamische boerderij in een natuurgebied aan de IJssel."

1. Een open stal. Ontworpen voor de koe
Melkveehouder Sjaak Sprangers: "Ik ben gewoon uitgegaan van de belangrijkste gebruiker van de stal: de koe." De stal werd gefinancierd door Triodos Groenfonds en in 2016 geopend door toenmalige staatssecretaris Dijksma. "Het is eigenlijk een heel eenvoudige stal", zegt Sprangers.

Koeien willen vooral rust en ruimte, weet Sprangers. En dus heeft elke koe twaalf vierkante meter stal tot haar beschikking, ligt er op de stalvloer een dikke laag stro en kan een koe naar buiten wanneer ze maar wil.

2. Boeren in een natuurgebied aan de IJssel
Natuurderij Keizersrande is een biologisch-dynamische boerderij midden in een natuurgebied langs de IJssel bij Deventer. Ondernemer Annette Harberink pacht er 145 hectare en laat daar 80 melkkoeien het grootste gedeelte van het jaar grazen.

Keizersrande werkt volgens het principe van een gesloten kringloop. Granen uit de akkerbouw en grassen van de weidelanden zijn het voedsel voor de koeien. En de koeien zorgen weer voor de bemesting van het land. Het bedrijf wordt onder meer gefinancierd door Triodos Groenfonds.

3. 350.000 biologische huismaaltijden
Aarstiderne bezorgt wekelijks 350.000 biologische groenten-, fruit- en maaltijdboxen bij huishoudens in Denemarken en Zweden. De producten in de boxen komen zo veel mogelijk van lokale producenten.

Aarstiderne betekent ‘de seizoenen’ in het Deens. Het bedrijf geeft klanten heldere informatie over de herkomst van hun voedsel, en werkt zo aan de verbinding tussen boer en consument.

"Bij Aarstiderne helpen we mensen om het leven te leiden dat ze ook werkelijk willen", zegt medeoprichter Thomas Harttung. "Het leven is druk voor jonge gezinnen met werkende ouders. Het ontbreekt de ouders vaak aan tijd om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Wij helpen ze om dat wél voor elkaar te krijgen."

Beleggers uit het Triodos Multi Impact Fund droegen mede bij aan de financiering van Aarstiderne.

4. Eerlijke prijs voor boeren
DO-IT in Barneveld importeert biologische producten uit de hele wereld voor een belangrijk deel uit landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Het bedrijf zet de producten vervolgens af bij biologische groothandels in Europa. De boeren waar DO-IT mee samenwerkt krijgen een eerlijke prijs. Hun biologische werkwijze garandeert een verantwoorde omgang met de natuur en de bodem.

Beleggers uit het Triodos Multi Impact Fund droegen mede bij aan de financiering DO-IT.

5. Biologische rijst en een beter inkomen
"Op een dag zag ik een van de boeren met een baby in een draagzak op zijn buik en een pesticidesproeier op zijn rug. Ik dacht: daar wil ik niet aan meedoen." Dat zegt Arvind Narula van Urmatt, een producent van onder meer biologische jasmijnrijst in Thailand.

Het bedrijf bestaat sinds de jaren ’80, en inmiddels zijn er zo’n 1.200 kleinschalige boeren in Thailand bij aangesloten. De aangesloten boeren verdienen 20% meer aan hun rijst vanwege de biologische en fairtrade certificering.

Beleggers uit het Triodos Multi Impact Fund droegen mede bij aan de financiering van Urmatt.

Bron: De kleur van geld (Triodos Bank)

Publicatiedatum: