Tholen - Meerdere oliën van de Franse producent Bio Planète dragen inmiddels het Fair for Life-certificaat. "Daarvoor werken we heel nauw samen met de boeren", vertelt Pia Richter. Tijdens de BIOFACH in Neurenberg konden geïnteresseerden bij Bio Planète terecht voor meer informatie hierover. Pia geeft aan dat ze terug kunnen kijken op een geslaagde beurs. "De BIOFACH is elk jaar heel belangrijk voor ons. We kunnen er onze nieuwe producten presenteren en de klanten kunnen deze proeven. Ook zijn we daar in de gelegenheid om af te spreken en samen te komen met klanten die we niet vaak zien - vanwege de afstand. Belangrijk is ook dat we tijdens de beurs feedback krijgen over onze producten en de mogelijkheid hebben om ideeën uit te wisselen met onze klanten."  

De stand van Bio Planète op de BIOFACH.

Fair for Life

Het keurmerk Fair for Life voor eerlijke handel en verantwoorde bevoorradingsketens werd al vele jaren geleden opgericht door Bio Foundation Switzerland en het Institute for Market Ecology (IMO) en staat voor hoge normen en absolute transparantie. Het verbreedt de definitie van eerlijke handel en hanteert één van de meest uitgebreide criteriacatalogi die betrekking heeft op sociale verantwoordelijkheid, milieubescherming, eerlijke handel, lokale verantwoordelijkheden en respect voor klanten.

Binnen het project zijn 143.000 mensen werkzaam en 76% van het land wordt gebruikt voor biologische landbouw. "Vanuit het ontwikkelingsfonds worden de leefomstandigheden voortdurend verbeterd. Ongeveer 49% van het fonds ondersteunt gemeenschapsprojecten en 36% verbetert de infrastructuur voor onderwijs en gezondheidszorg. Het label houdt naast de biologische standaarden rekening met sociale en ecologische factoren. We zijn er ook trots op dat verschillende van onze producten onderdeel zijn van het programma. Onze avocado-olie, abrikozenolie en sesamolie zijn gecertificeerd voor het leven. Bij de sesamolie gaat het zowel om de inheemse als de geroosterde zaden."

Fair for Life-gecertificeerde Sesamolie

De zaden voor de Fair for Life-gecertificeerde sesamolie van Bio Planète zijn afkomstig uit Burkina Faso (tot 2018 droeg deze olie het Ecocert Fair trade -label). Bio Planète werkt al jaren samen met Burkinature uit Ouagadougou, zo geeft Pia aan. "Door succesvolle vermarkting van de geroosterde en inheemse sesamolie is het mogelijk om doorlopende en degelijke jaarcontracten met de leverancier te sluiten. Dit maakt langetermijnproductieplannen mogelijk en daarmee een betere ontwikkeling van de lokale boeren en dorpsgemeenschappen."

Ze vertelt meer over het zeer specifieke proces: "Om ervoor te zorgen dat de sesamzaadjes volledig rijp zijn, houden de boeren de handgesneden planten een paar dagen rechtop. Pas als alle capsules geopend zijn, worden de sesamzaden op een doek geschud. Voor de sesamolie worden de zuivere, onbehandelde zaden zo zachtjes geperst dat, naast de gezonde ingrediënten, de eigen sesamolie van de plant behouden blijft. 'Sesamolin' is een natuurlijke oxidatiebescherming en dat maakt de olie duurzaam.

De bleke, inheemse sesamolie smaakt mild naar sesam en geeft gerechten een aromatische, licht Aziatische noot. Verwarm de sesamolie voorzichtig om groenten, vis, rijst en noedels kort voor het serveren te verfijnen. De geroosterde sesamolie roept een smaak op van het Verre Oosten in salades, curry's, rijst of pastagerechten. Traditioneel wordt geroosterde sesamolie gebruikt in de fijne Aziatische keuken. Dit omdat het een typische, licht nootachtige smaak heeft als gevolg van het roostproces.

De optimale braadtijd en -temperatuur zijn essentieel voor een fijne smaak, meent Pia. "Onze productiemedewerkers hebben jarenlange ervaring en daardoor weten ze precies welke grondstof onder welke temperaturen en welke tijdsduur geroosterd moeten worden. Na het zachte roostproces worden de grondstoffen koud geperst, gefilterd en gebotteld. Dit is de enige manier om de waardevolle ingrediënten en natuurlijke geraffineerde smaken te behouden."

De sesamolie van Bio Planète is een 'native gourmetolie'. Dit is een eetbare olie die uitsluitend wordt verkregen door mechanische processen uit grondstoffen die niet zijn voorverwarmd. Deze onbehandelde oliën worden niet onderworpen aan enige chemische of thermische behandeling of andere raffinageprocessen. Ze worden geperst zonder externe warmte-inbreng en bij lage druk om hun authentieke, natuurlijke smaak en waardevolle ingrediënten te behouden. De temperaturen komen hierbij niet boven de 40 °C. Door deze koude persing zijn de oliën ook geschikt voor rauw voedsel.

Voor meer informatie:

Pia Richter
Bio Planète
Ölmühle Moog GmbH
Klappendorf 2
D-01623 Lommatzsch
pia.richter@bioplanete.com 
www.bioplanete.com