Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sophoclis Michaelides, Bio-Ilios:

"Moeilijk seizoen met verliezen voor de Griekse bio-citrussector"Kou en extreme regenval maakten het citrustelers in Griekenland moeilijk dit jaar. De opbrengsten waren laag. Sophoclis Michaelides van Bio-Ilios in Tübingen: "Onze gecontracteerde verpakkers hebben tot nu toe 500 ton minder."

Op sommige dagen regende het in januari en februari net zoveel in Griekenland als normaal in een heel seizoen. Daardoor zijn er veel verliezen in de sinaasappelsap-sector. "Door het weer en de houdbaarheidsproblemen moeten we in mei met de Valencia sinaasappelen stoppen - een paar weken eerder dan gewoonlijk. We hebben nu kleine hoeveelheden Washington sinaasappelen, rode en witte grapefruit en redelijk goede hoeveelheden Ortanique mandarijnen. Maar die vinden minder aftrek in West-Europa."

Huidige prijsstijging
Andere Zuid-Europese landen hadden ook te maken met slecht weer, maar niet zo erg als Griekenland. Door het huidige tekort zullen de prijzen stijgen. "We zouden deze prijs graag het hele seizoen gehad hebben. Maar aan de andere kant worden de telers vooral getroffen door een tekort aan producten."

Concurrerend
"De kleine boomgaarden genereren geen monocultuur zoals elders en garanderen duurzaamheid. In relatie tot de grotere Spaanse en Italiaanse bio-boomgaarden liggen onze teeltkosten behoorlijk hoger. Dit heeft effect op onze concurrentiepositie. Naar mijn mening moet de Griekse natuurdiversiteit terug te zien zijn in de handel."

White Marsh
Naast de kleinschalige Griekse teelt zijn ook unieke rassen in de boomgaarden te vinden. "Een voorbeeld is de White Marsh grapefruit. Dit witte ras wordt niet op grote schaal geteeld zoals de Ruby Red, maar dekt een interessante niche in de bio-branche."

"Bio-voedingsretail is onze basis"
Over het algemeen ziet de importeur een stabiele stijging van de consumptie van bio-producten. Nieuwe afzetmarkten zijn voor middelgrote bedrijven als Bio-Ilios nog niet opgedoken. "De voedingsretail is onze basis. In de discountsector zie ik weinig potentieel voor Griekse producten."

Voor meer informatie: 

Sophoclis Michaelides
Bio-Ilios GmbH
Lustnauer Kirchplatz 6
D-72074 Tübingen
Tel.: +49 7071 407851 0
Fax: +49 7071 407851 20
Email: [email protected] 
www.bio-ilios.com 

Publicatiedatum: