Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biokwekerij Aldo van Os wordt Biokwekerij Vahl

Aldo van Os stopt als teler en gaat (bio)-telers coachen

Tholen – Begin februari stond het als een eenvoudige, korte mededeling op de website van makelaar Vollebregt-Barten: 'verkocht: biologisch glastuinbouwbedrijf in IJsselmuiden'. Achter die mededeling gaat echter een heel verhaal schuil. Aldo van Os, want dat is natuurlijk de teler die bij de mededeling hoort, stopt na dertig jaar als teler en gaat verder als coach van (bio)-telers. "Ik speelde al een aantal jaren met de gedachte om meer op het gebied van coaching te gaan doen."

De 2,5 hectare grote biokwekerij heeft Aldo aan ‘buurmannen’ de Gebroeders Vahl overgedragen. Zij gaan er als Biokwekerij Vahl verder met het telen van biologische tomaten. "André Vahl teelt al jaren op conventionele wijze komkommers. Wanneer hij bij mij in de tuin langskwam, herinnerde de specifieke geur van het biologisch telen in de volle grond hem aan vroeger. Het deed hem er naar verlangen ook biologisch te gaan telen. Toen ik mijn bedrijf te koop zette, was alles dus vrij snel voor elkaar."

Adviseursrol
Hoewel Aldo stopt als teler, blijft hij als adviseur wel bij zijn inmiddels voormalige eigen bedrijf betrokken. Net als zijn personeel, dat op verzoek van de Gebroeders Vahl bij het bedrijf actief blijft. "Ik heb door de jaren heen een specifieke manier van biologisch telen ontwikkeld met hoge vierkante meter opbrengsten, maar ook met een zelf ontwikkelde manier van biologisch bestrijden die inmiddels bij diverse andere telers navolging heeft gekregen."

Kennis delen met (bio)-telers
De komende jaren gaat Aldo de overstap begeleiden van telers die van een gangbare naar een biologische teeltwijze gaan overstappen. "Eigenlijk heb ik die rol als coach de afgelopen jaren al met mijn eigen teeltbedrijf gecombineerd. Zo is een gangbare teler in Midden-Nederland overgestapt en help ik momenteel ook een grote Canadese teler met het verbeteren van zijn biologische teeltwijze inclusief het management en alles wat erbij komt kijken om een glastuinbouwbedrijf te runnen."

Meer over zijn rol als ‘overstapcoach’ en het overdragen van zijn kennis aan (bio)-telers volgt binnenkort in een tweede artikel over zijn nieuwe samenwerkingsverband The Conscious Farmer.

Voor meer informatie:

Aldo van Os
aldovanos@icloud.com  
+31682066012