Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Job van den Berg, Bioworld:

“Als het moet, gaat continuïteit boven prijs bij bio-kasgroenten op dit moment”

Tholen - Het kwam de afgelopen bio-campagne al een aantal keer voor: bio-kasgroenten die tegen lagere prijzen aan de retail moesten worden verkocht, ondanks dat de prijzen in de markt hoger lagen. De reden is simpel, volgens Job van den Berg van Bioworld. "De retail wil niet dat de prijzen tussen bio en gangbaar te ver uit elkaar gaan lopen. Zij krijgen bijvoorbeeld een bio-komkommer van 2 euro per stuk niet verkocht als die in het schap ligt naast gangbaar product voor bijvoorbeeld 50 eurocent. Continuïteit gaat dan even boven prijs, want je wilt de klant wel jaarrond beleveren." 

Komkommertelers hebben het zwaar
Vooral komkommers maken een slecht jaar door. Iedereen kan de beelden van gedumpte komkommers rondom de jaarwisseling nog wel herinneren. Ook bio-komkommers ontsprongen de dans niet. "Het gaat heel moeilijk dit jaar. Gek genoeg blijkt een teelt zonder grote problemen met onder andere virussen voor telers averechts te werken. In januari en februari heb ik in mijn inmiddels tienjarige bio-carrière niet eerder structureel zulke lage prijzen gezien als deze campagne. Met af-loods Spaanse prijzen rond de 5,5 á 6 euro voor een doos met 12 stuks is het voor telers een rampjaar, dat staat buiten kijf. Maar je moet je voor enige nuance ook wel afvragen of de voorgaande jaren niet extreem goed zijn geweest."

Tomaten moeizaam, stabiele lijnen aubergines, courgettes, paprika’s
De afzet van bio-tomaten verliep bij vlagen moeizaam. "Met name met tros- cherry- en pruimcherrytomaten hebben we een aantal keren gangbare programma’s moeten accepteren om de handel weg te krijgen."

Voor courgettes, aubergines en paprika’s zag Job tot zijn tevredenheid maar weinig problemen. "Alles loopt goed weg. Er was een aantal weken sprake van hoge prijzen, maar ook daarna bleef de vraag redelijk goed. De lijnen zijn stabiel en dat is wat je het liefste wil."

Goede markt bonen, teelt moeizamer
Naast de traditionele kasgroenten, waar bij Bioworld de focus op ligt, telen ze in Spanje ook bonen. "Daar is de markt goed, maar de teelt moeizamer. Hier en daar hebben we wat problemen gehad met relatief veel vocht en lage temperaturen. Snijbonen doorstonden dat goed, voor sperziebonen leverde dat wat meer problemen op."

Gezonde balans tussen Nederlands en Spaans
Nu het Nederlandse bio-kasgroentenseizoen weer voor de deur staat, betekent dat niet dat voor de Spaanse tak van Bioworld het seizoen erop zit. "De winterproducties lopen wel op hun einde. Met komkommers verwacht ik dat we nog zo’n drie tot vier weken doorgaan, net als met paprika's. Tomaten hebben we nog tot eind mei. Maar daarna starten we weer met nieuwe teelten."

Voor Bioworld draait alles om een gezonde balans tussen Nederland en Spanje. "Wij telen in Spanje wat we in Nederland te kort komen. En niet alleen 's winters, want er zijn genoeg klanten die er ook tijdens de Hollandse zomer de voorkeur geven aan Spaans product om te verhandelen. Daarom is het belangrijk dat zowel de Nederlandse als de Spaanse tak van Bioworld continu met elkaar in overleg staan om een optimale balans in de keten en onze lijnen te houden."

Voor meer informatie:

Bioworld
www.rootedinthefuture.com  
info@bioworld.nl 

Job van den Berg
j.vandenBerg@biomontana.com