Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Supermarkten vinden prijs belangrijker dan kwaliteit volgens David Porras (Sonbío)

"Canarische Eilanden beste teeltlocatie voor biologische papaja's"

Normaal gesproken beschikt de Europese markt over papaja's uit Latijns-Amerika of Afrika. Spaanse bedrijven als Sonbío, specialisten in de afzet van biologische groenten en fruit, geven echter de voorkeur aan Canarische papaja's.

"Het fruit uit Latijns-Amerika of Afrika wordt vaak te vroeg geoogst, zodat het de lange reis per container naar Europa kan doorstaan. Er wordt ook per vliegtuig verzonden, maar dat zorgt voor een grote kostenverhoging. Daarom hebben we in de Canarische Eilanden, ondanks de logistieke uitdagingen, de ideale plaats van herkomst gevonden voor onze biologische papaja", zegt David Porras, van de management- en salesafdeling van Sonbío.

Volgens de handelaar wordt de Canarische papaja langer aan de plant gelaten om te rijpen dan de overzeese papaja. Voor het moment van oogsten wordt er rekening gehouden met de benodigde tijd voor het transport en de afzet. "De vulkanische bodem en het klimaat van de Canarische Eilanden zorgen over het algemeen voor zeer smaakvol tropisch fruit, zoals we ook kunnen zien bij de biologische avocado's, mango's en passievruchten waar we mee werken. Ook in het zuiden van het schiereiland, in gebieden als Málaga of Almería, worden papaja's geteeld, hoewel het fruit daar niet de smaak en zoetheid heeft van de Canarische papaja's. De papaja is een fruitsoort die zeer gevoelig is voor temperatuurveranderingen en een zuiver tropisch klimaat nodig heeft".

Momenteel verloopt de afzet van papaja's volgens David Porras over het algemeen wat traag, afhankelijk van de maat en de markt. "Aangezien het gaat om een biologisch product, bieden we geen 'à la carte maten". In Duitsland willen ze bijvoorbeeld kleine papaja's voor individuele consumptie, terwijl men in Frankrijk voorkeur heeft voor grote papaja's, die per helft verkocht worden. Over het algemeen is er sprake van een stagnatie in de afzet van biologische producten, iets dat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar".

"Het is zeker dat de prijzen van biologische producten de afgelopen jaren steeds meer onder druk staan en dat deze producten vaak voor de prijzen van het traditionele product afgezet worden. Voorheen hielden supermarkten meer rekening met de toegevoegde waarde van biologische teelt en zocht men die 'extra' kwaliteit. Nu worden de prijzen belangrijker gevonden dan de kwaliteit en dat slaat nergens op in het biologische segment. De grote discount supermarktketens zijn toonaangevend in dit opzicht", stelt hij.

Sonbío zet zijn biologische papaja's met name af in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Spaanse supermarktketens zijn momenteel niet geïnteresseerd in papaja, maar in Centraal- en Noord-Europa is er markt voor dit fruit. Een paar jaar geleden was er sprake van een opleving in de consumptie van papaja vanwege de smaak, gezondheidseigenschappen en veelzijdigheid van het fruit. Het marktaandeel groeide snel omdat het om iets nieuws ging. Een snelle groei is echter makkelijk te bereiken als je bij nul begint, want in feite ligt de consumptie laag in vergelijking met ander tropisch fruit, zoals mango en avocado", aldus Porras.

Vanwege het klimaat van de Canarische Eilanden, zet Sonbío gedurende het hele jaar papaja af met uitzondering van de zomermaanden. "De papaja die bloeit tijdens de koudere wintermaanden biedt niet dezelfde kwaliteit als de papaja's waarvan de bloei in de zomer plaatsvindt. Daarom onderbreken we de afzet van papaja's in juni en gaan we in oktober weer verder".

Voor meer informatie:

Sonia López/ David Porras
Sonbio Export & Import S.L.
Ctra.Madrid km 4
MERCALICANTE
Pabellón Polivalente
Modulo 311-313-315
03006 Alicante - España
T: +34 965772186
M:+34 602248880
[email protected]  (Sonia)
[email protected]  (David)
www.sonbio.com

Publicatiedatum: