Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-landbouwareaal +70% sinds 2009

Europese bio-sector groeit door toename binnenlandse productie en import

Tussen 2010 en 2017 is het Europese bio-landbouwareaal sterk gestegen. Ook bio-import vervult een belangrijke rol. Het totale EU bio-areaal stond op 7%, wat een stijging van 70% is sinds 2009. Dit weerspiegelt de grootte van de EU markt, met bijna 34 miljard euro in afzet van bio-producten in 2017. De groeiende binnenlandse consumptie wordt gecompleteerd door een sterke importsector, waarvan de vraag naar bio-tropisch fruit en noten een belangrijk deel uitmaken.

Een stuwende kracht achter deze groei was de relatief hoge prijs die voor bio-producten verkregen kan worden. Bio-producten worden voor een tot 150% hogere prijs dan conventionele producten verhandeld. 

De opbrengst van de meeste bio-bedrijven is kleiner dan die van de conventionele tegenhangers, met opbrengsten van slechts 40-85% van de non bio-landbouwbedrijven. Deze verschillen zijn niet consistent. Voor bio-zuivel liggen de volumes meer op één lijn met het gemiddelde van conventionele bedrijven. Efficiënt werken had een behoorlijke impact op de opbrengsten; wat veronderstelt dat onderzoek en innovatie een behoorlijke impact op de bio-sector zullen hebben. 

Er waren bijna 250.000 bio-landbouwbedrijven in de EU in 2016 en het totale aantal stijgt. In totaal kwamen er 14.000 nieuwe bio-bedrijven tussen 2010 en 2017 bij. Maar er waren ook 10.000 bio-bedrijven die weer naar conventionele teelt terugkeerden. Dit werd vooral veroorzaakt door productiebeperkingen en slechte jaren. 

Import naar de EU van bio-voeding kwam op een totaal van 3,4 miljoen ton in 2018, met als grootste leverancier China met 415.000 ton, wat 12,7% van de totale markt is. Ecuador, de Dominicaanse Republiek, Oekraïne en Turkije hadden ook aanzienlijke marktaandelen. De belangrijkste geïmporteerde goederen waren o.a. tropisch fruit, noten, ontbijtgranen en perskoek.

Import vormt een belangrijk deel van de markt voor bio-producten en voor de toenemende consumentenkeus. Dat komt gedeeltelijk omdat vaak producten geleverd worden die niet op EU bodem groeien of waarvoor een tijdelijk raam in de markt bestaat. 

De markt voor bio-producten is nog niet volgroeid en verdere groei wordt geraamd. Om aan de geraamde vraag te voldoen wordt groei verwacht in de binnenlandse productie en in het importvolume op de EU-markt.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: ec.europa.eu 

Publicatiedatum: