Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In verhouding tot grondgebied

Spaanse Murcia is autonome regio met grootste biologische areaal in EU

De Spaanse regio Murcia is de autonome regio met het grootste biologische areaal in de Europese Unie (in verhouding tot haar grondgebied). De biologische teelt heeft hier een omvang van 80.000 hectare (goed voor 22,2 procent van het totale teeltoppervlak), en vormt een van de belangrijkste economische en productieve motoren voor de regio.

De minister van Landbouw in Murcia, Miguel Ángel del Amor, bezocht na een bijeenkomst met de Raad voor Biologische Landbouw in de Regio Murcia (CAERM) een plantage met extra vroege perziken en nectarines in San Pedro, van Camposeven. Dit bedrijf is gewijd aan biologische landbouw en is een pionier in de regio in biodynamische teelt.

De biodynamische techniek is gebaseerd op de onderlinge relatie tussen bodem, planten en dieren, en streeft zo naar evenwicht in het ecosysteem. Bij deze manier van telen wordt gebruik gemaakt van een aantal biodynamische preparaten voor de bemesting. Ook worden er verschillende organische stoffen toegepast die afkomstig zijn van bloemen, planten of boomschors. Daarnaast worden de zaaidata bepaald door de maanfasen.

Momenteel is er een grote vraag naar producten uit Murcia op de biologische markt, wat leidt tot een groter sociaal bewustzijn met betrekking tot de consumptie van gezond voedsel, stellen bronnen van het ministerie van Landbouw in Murcia.

De biologische producten die het meest worden geteeld in de regio zijn noten, met 30.000 hectare; granen, met 14.500 hectare, en wijndruiven, met bijna 12.200 hectare.

"Alleen al in Campo de Cartagena is er ongeveer 3.000 hectare aan biologische teelt, waarvan tuinbouwgewassen, citrus en amandelen eruit springen", aldus de minister. Daarnaast, vervolgde hij, wordt "een groot deel van deze biologische producten bestemd voor de export, met name naar Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland".

"Dankzij dit type gewassen wordt een vorm van landbouw bevorderd die kwaliteit biedt en duurzaam en gezonder is. Het betekent een verbetering voor het milieu", benadrukte del Amor.

De biologische landbouw en veeteelt wordt gereguleerd door de Europese wetgeving, die bepaalt wat de vereisten voor de teelt zijn, hoe er geëtiketteerd wordt en hoe de producten gecontroleerd moeten worden. De CAERM is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de toepassing van het controlesysteem voor biologische landbouw in de regio Murcia.

Bron: agrodiario.com

Publicatiedatum: