Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Team Certificatie (Skal)

Vernieuwing productregistratie

Als certificatiemedewerkers hebben wij ons het afgelopen jaar bezig gehouden met het vernieuwen van de productregistratie. Voor ieder biologisch product moet een bio-ondernemer de productreceptuur laten beoordelen door Skal. Dit gaat via een productspecificatie. Wij beoordelen of de opgegeven receptuur voldoet aan de biologische regelgeving. Is dit het geval, dan wordt het product goedgekeurd door mij of een van mijn collega’s, mag het product in productie genomen worden en komt het product op de bijlage van het bio-certificaat van de ondernemer te staan. Zo weet de afnemer dat de productsamenstelling voldoet aan de biologische regelgeving. Onze inspecteurs controleren vervolgens tijdens de inspecties of de gebruikte werkrecepturen in de praktijk overeenkomen met de door ons goedgekeurde productspecificatie. 

In 2018 hebben mijn vier collega’s en ik 4.646 productspecificaties beoordeeld! Dit aantal is met 13% gestegen sinds 2017. Toen hebben we er 4.113 beoordeeld. Indrukwekkende aantallen! Vandaar dat we hebben gekeken hoe we het proces om te komen tot goedkeuring van een product slimmer in kunnen richten.

Waar moet een biologisch product aan voldoen?
Simpel gezegd: om biologische producten te produceren moet u biologische ingrediënten gebruiken… 
Helaas is de praktijk niet altijd zo simpel, want naast agrarische ingrediënten mag ook gebruikt gemaakt worden van enkele toegestane additieven of hulpstoffen. Deze staan benoemd in de bijlagen van de biologische regelgeving. Ingrediënten van biologische producten kunnen dus verschillende kwalificaties hebben, waarvan de meest voorkomende natuurlijk de kwalificatie Biologisch is. 
Daarnaast kan een biologisch product enkelvoudig zijn (denk aan bijvoorbeeld biologische wortelen) of samengesteld (denk aan een biologische kruidenmix, jam of saus). Ook kan het gaan om een levensmiddel (food), diervoeder (feed) of huisdierenvoeding (petfood). Vanuit deze structuur zijn we gaan denken over hoe we het proces om productspecificaties aan te vragen kunnen versimpelen zonder dat de betrouwbaarheid van onze controle eronder te lijden heeft. 

Nieuwe werkwijze in nieuw klantengebied Mijn.Skal.nl
Vanaf 25 maart (we werken nu nog aan de laatste details) kunt u via het nieuwe klantengebied Mijn.Skal.nl uw product registreren. De aanvraag volgt de stappen: is het een enkelvoudig of samengesteld product? Gaat het om food, feed of petfood? En als het samengesteld is, welke kwalificaties hebben de ingrediënten (of hulpstof/additief) dan? De voorgedefinieerde kwalificaties zijn biologisch, bereid met biologische ingrediënten, niet-agrarisch, niet-biologisch en technische hulpstof. Afhankelijk van de kwalificatie van het ingrediënt volgt een menu-keuze waarin u kiest uit de goedgekeurde ingrediënten uit de verordening. U kunt dus alleen ingrediënten uitkiezen die zijn toegestaan!

Wat ook verandert, is dat u niet voor elk ingrediënt bijlagen hoeft toe te voegen. Het systeem geeft precies aan bij welk type ingrediënt (of hulpstof/additief) welk type bijlage nodig is. Ook hier denken we dat we veel tijdwinst kunnen boeken aan beide kanten. Zowel het indienen als het beoordelen wordt makkelijker. 
Lees hier meer over de nieuwe werkwijze en toegestane kwalificaties van ingrediënten.

Onze tips voor jou

1. Heb je een klein ambachtelijk bedrijf? Maak gebruik van een verzamelspecificatie.

2. Zorg dat de contactgegevens van uw bedrijf actueel zijn voor 25 maart. De bij ons bekende hoofdcontactpersoon krijgt de uitnodiging voor het nieuwe klantengebied via de mail. Komt deze mail niet bij u aan omdat deze persoon bijvoorbeeld niet meer werkzaam is bij uw bedrijf, dan komt u het klantengebied niet zomaar in. Check je contactgegevens dus nog even in het huidige klantengebied en klopt er iets niet, stuur ons dan een e-mail.

Op naar Mijn.skal.nl!
Na al die maanden van beleidsvorming, technische brainstorm en gebruikerstesten kunnen we niet wachten tot Mijn.Skal.nl live gaat. Voordat we Mijn.Skal.nl openzetten, willen we echter alle openstaande productspecificaties nog beoordelen. Dat betekent dat het huidige klantengebied een week voor we live gaan op slot gaat voor de aanvraag van productspecificaties. Mijn collega’s en ik gaan dan een week non-stop productspecificaties beoordelen zodat Mijn.Skal.nl met een schone lei begint.

Suzan Abbink , Rinie Pen-Eisses , Barbara Jonker, Harold Overgoor, Marlena Piekarz, Hester Reus, Stefan Turk

Dit is een blog van het Team Vertificatie (Skal)

Bron: Skal

Publicatiedatum: