Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veertig soorten gewassen op 1.200 hectare

BD-teeltbedrijven verenigen zich in 'BIF-Biodynamic Italian Farms'

Biodynamische landbouw groeit in alle delen van de wereld. Er zijn steeds meer grote spelers op de markt die de conversie naar deze methode willen uitvoeren. In Europa, en met name in Frankrijk, Spanje en Italië, zijn de redenen niet alleen commercieel. Men zou met name geïnteresseerd zijn in de resultaten die de biodynamische methode zou uitoefenen op de bodem en op de kwaliteit van de gewassen.

In Italië wordt geprobeerd om versnippering te voorkomen en daarom is het Consortium Demeter BIF - Biodinamic Italian Farm opgericht. De officiële presentatie vond plaats tijdens Fruit Logistica in de tentoonstellingsruimte van de Italiaanse Fruit Village.

Het Consortium brengt drie telersorganisaties en vier bedrijven over het hele schiereiland bijeen. De organisaties zijn Amico Bio (Campanië), Carpe Naturam (Calabrië) en Campisi Italia (Sicilië); de bedrijven zijn Cascine Palazzo (Piemonte), Lacalamita Rosa (Apulië) en de nieuwste toevoeging Agrilatina (Lazio), terwijl de Terra Group namens het Consortium verantwoordelijk is voor marketing.

De BIF kan gedurende het jaar rekenen op meer dan 40 soorten gewassen, 1.200 hectare dat goed is voor ongeveer 2.000 ton verkoopbare producten, gecertificeerd door Demeter.

"We combineren de sterke punten die door onze telers worden geboden. Twee criteria zijn essentieel om deel uit te maken van het Consortium: alle productie moet Demeter-gecertificeerd zijn; de gewassen mogen niet overlappen tussen het ene lid en het andere, maar moeten complementair aan elkaar zijn bij het vormen van het aanbod", zegt Enrico Amico, directeur van de BIF.

Het Consortium is ook ICEA gecertificeerd voor biologische gewassen en is gevestigd in Bolzano. Daarnaast heeft het een distributie- en logistiek platform in Verona en drie bewaarfaciliteiten, een voor elke telersorganisatie. Patrick Frenner is de verkoopmanager. Begin april zal worden gestart met het seizoen van de vroege perziken. Het Consortium richt zich vooral op Duitsland, maar het idee is ook om de rest van Europa te betrekken en de kansen te verkennen binnen de Italiaanse distributie.

"Ons referentiemarkt is Duitsland, omdat de biodynamische markt is daar een grote groei doormaakt. De cijfers zijn belangrijk en daarom willen we niet onvoorbereid te werk gaan. Het verkennen van andere markten, waaronder Italië, is het andere doel. Wij zien onszelf als partner van de nationale distributie."

Werken aan de promotie en het trainen van degenen die deel uitmaken van het Consortium is een ander fundamenteel aspect. Demeter zal zelf cursussen gaan opzetten. Ook is de verpakking een belangrijk onderdeel van het Consortium.

"We zullen focussen op de composteerbare verpakkingen en we zijn op zoek naar innovatieve oplossingen om plastic te elimineren. Een van de optie is karton dat is gewaxt met bijenwas", concludeert Amico.

Voor meer informatie: www.bif.bio

Publicatiedatum: