Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een kweekbak voor het voedsel van de toekomst: insecten

Beekenkamp Verpakkingen heeft een nieuwe insecten teeltbak ontwikkelt voor de productie van dierlijk eiwit. De groeiende wereldbevolking vraagt steeds meer dierlijk eiwit. Insecten vormen naast de gangbare veehouderij een aantrekkelijke aanvullende bron. Insecten zetten bovendien hun voedsel tien keer efficiƫnter in eiwit om dan rundvee. Tien kilogram voer levert slechts 1 kilogram rundvlees maar insecten zetten 10 kilogram om tot wel 9 kilogram insectenvlees. Insecten produceren minder mest en daarnaast stoten ze minder CO2 en andere broeikasgassen uit. Ook verbruiken ze tot wel 1000 keer minder water en nemen ze minder ruimte in. De meelwormenteelt, en ook andere insectenteelten zijn nog zeer jong, maar erg innovatief en toekomstgericht.

Ron Bendijk en Diane Lugtenberg van Meelwormenkwekerij De Schanekamp meldden zich in april 2018 bij Beekenkamp Verpakkingen voor de ontwikkeling van een nieuwe meelwormen kweekbak voor hun kwekerij. Ze zochten een geschikte bak voor hun meelwormenteelt, want een meelwormen teeltbak met de door hun gewenste afmetingen bestond nog niet.

Alle wensen en specifieke eigenschappen waar de bak aan moest voldoen voor optimale teeltomstandigheden voor de meelwormen werden samen met De Schanekamp en Beekenkamp in kaart gebracht om vervolgens in november hetzelfde jaar de nieuwe wormenbak bij De Schanekamp op het bedrijf te leveren. De eerste meelwormen teeltbakken zijn inmiddels ruim vier maanden in gebruik en De Schanekamp is zeer tevreden.

Voor het geautomatiseerd voeden is er rekening gehouden met specifieke hoogten tussen de bakken. Daarnaast zijn de bakken helemaal glad uitgevoerd en hebben ze een minimaal aantal randen en ribben om hechting van ongewenste poppen aan het oppervlak te voorkomen. Vanwege de standaard maten en gladde uitvoering zijn de bakken zeer geschikt voor automatiseringssystemen zoals stapelen, afstapelen en wassen. 

De bakken worden vervaardigd van voedselveilig gekeurd Polypropyleen materiaal. Door het gebruik van PP materiaal zijn de bakken zeer maatvast en kunnen met hoge temperaturen gereinigd worden.

De Schanekamp heeft gekozen voor een lichtblauwe kleur bak om gereed te zijn voor eventuele vision-techniek in de toekomst. Vision-techniek maakt het mogelijk om machines, zoals robots 'ogen' te geven en hun omgeving te herkennen. Robots kunnen daardoor de positionering van producten herkennen en deze daardoor oppakken en verplaatsen. De blauwe kleur zorgt voor een beter contrast, wat het gemakkelijker maakt om eventuele vision-technieken toe te passen.

"Wilt u meer informatie over de insectenkweekbak of bent u op zoek naar een eigen unieke kweekbak voor uw insectenteelt? Beekenkamp kan nieuwe producten in een korte periode realiseren", vertelt Jerry Arkesteijn.

Voor meer informatie:

Jerry Arkesteijn
Beekenkamp Verpakkingen B.V.
Korte Kruisweg 157
2676 BS Maasdijk
0174 526100
sales@beekenkamp.nl 
www.beekenkamp.nl

Publicatiedatum: