Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse regio Occitanië grootste bio-landbouwregio

Agence Bio, het Franse bureau voor de ontwikkeling en promotie van biologische landbouw, heeft op de Landbouwbeurs in Parijs de cijfers voor 2018 gepresenteerd. Opnieuw is het de regio Occitanië, die op grond van de totale landbouwoppervlakte van 403.921 biologisch gecertificeerde hectare eind 2017 op de eerste plaats is geëindigd. De regio Auvergne Rhône Alpes is met 232.103 biologisch gecertificeerde hectare op de tweede plaats geëindigd.

Dankzij een regelmatige vooruitgang binnen de sector weet Occitanië de koppositie te behouden. Eind 2017 telde de regio 8.164 biologische telers, 13,1% meer dan in 2016. Tegelijkertijd groeiden de gebieden vrij van conventionele stoffen met 26%.

Van de 13 departementen waaruit de regio Occitanië bestaat, staat le Gers op de eerste plaats met 1.182 biologische telers. Le Gard staat met 924 biologische telers op de tweede plaats. Verder zijn er nog twee andere in het oog springende departementen: le Tarn-et-Garonne, die tussen 2016 en 2017 de meeste veranderingen doormaakte met 86 nieuwe gecertificeerde biologische producenten, en les Hautes Pyrénées, het departement met de minste biologische telers, maar de grootste vooruitgang op het gebied van biologische landbouw (+ 65% sinds 2016).

2018 werd gekenmerkt door een sterke groei van de consumptie van biologische producten, niet alleen door consumenten en detailhandelaren, maar bijvoorbeeld ook door leerlingen in kantines op scholen. “Dit verbruik weerspiegelt duidelijk de veranderende eetgewoonten van de Fransen,” vertelt Agence Bio.

Lijst van meest gegeten biologische producten
Agence Bio heeft ook onderzocht welke biologische producten door Fransen het meest worden geconsumeerd. De resultaten laten sinds 2015 zeer weinig veranderingen zien.
De lijst ziet er als volgt uit:
1 – Biologische groenten en fruit. Deze producten zijn nog altijd het meest geconsumeerd en het aantal is sinds 2015 stabiel gebleven: 78% (83% voor huishoudens met een hoger inkomen).
2 – Zuivelproducten (71%), waarvan melk (44%) en kaas (43%).
3 – Biologische eieren (65 %).
4 – Levensmiddelen (34% granen, 24% olie en 25% andere levensmiddelen).
5 – Dranken, waarvan vruchtensappen (39 %) et wijnen (19 %).
6 – Vlees en gevogelte
7 – Biologisch brood. Een op de drie personen eet biologisch brood.
8 – Koffie, thee, kruidenthee/ontbijtkoekjes/op soja gebaseerde producten ... Volgens Agence Bio kennen die producten sinds 2016 een neerwaartse trend, maar staan ze nog steeds op een goede positie (van 27% tot 20%).
9 – Vis, schaal- en schelpdieren (13 %).
10 – Voedingssupplementen (9 %).
11 – Kant-en-klaarmaaltijden (7 %). (Nieuwe categorie sinds 2018)

Bron: e-metropolitain.fr

Publicatiedatum: