Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hinrich Quast, Bio-Obst Augustin

"Tot midden juli kunnen we zeker Demeter appelen afzetten"

In Duitsland is het goede oogstjaar niet aan bio-telers ontgaan. De activiteiten van de verschillende groothandelaren maken duidelijk dat het een uitzonderlijke oogst was. Hinrich Quast van Bio-Obst Augustin: "Dit jaar hebben we de grootste oogst ooit."

Hinrich Quast bij de stand op de BioFach in Nuremberg

Goede prijzen, prima opslagkwaliteit
"Midden juli zullen we appelen uit de voorraden kunnen verhandelen. Door de huidige kwaliteit van voorraadappelen ramen we normale verspillingsniveaus en we verwachten geen problemen met de laatste etappes van het seizoen. Onze telers hebben hun appelen op het juiste moment geplukt, waardoor ze langer opgeslagen kunnen worden of een langere houdbaarheid hebben."

Je kunt wat prijzen betreft het huidige seizoen niet vergelijken met dat van 2017/18. "Door de grote hoeveelheden liggen de prijsniveaus veel lager. Maar we zijn tevreden over de prijzen en hun stabiliteit. Momenteel liggen die rond de € 2,89/2,99 per kilo. Dat is niet alleen gunstig voor de consument. Vorig jaar lagen die prijzen tussen € 5,49 en 5,99. Dat was een moeilijke situatie."

"Onze telers werken aan innovaties op het gebied van duurzaamheid en goed smakende producten die waarde aan onze ondernemingen toevoegen." Aan de andere kant is er groei van de sector, waardoor prijzenoorlogen op de loer liggen. 

Rassen van de toekomst: Santana & Natyra
Het afzetbedrijf verhandelt de producten van 9 telers - met een totaal aan 275 ha appelen en 15 ha peren - die 99% van de natuurlijke voedingsgroothandel vormen. De volumes van deze bedrijven bestaan uit 30/40% Elstar en Jonagold. De Topaz dekt 20% van het totaal. De resterende rassen zijn Boskoop, Pinova, Natyra enz. "We zien een toenemende vraag naar Santana. Dat is een zeer resistent ras. De Natyra is goed om op te slaan en kan in juli verhandeld worden. Aan de andere kant moet je met Elstar er zeker van zijn dat de bewaarruimten leeg zijn tegen eind mei."


Het hele team op het familiebedrijf

In tegenstelling tot conventionele teelt is er geen centralisatie van de Noord-Duitse bio-handel. Quast denkt dat dit de komende jaren ook niet zal gebeuren. Binnen de klantenkring heeft hij interessante ontwikkelingen gesignaleerd. "We merken een stijging van laaggeprijsde producten die we kunnen toeschrijven aan b.v. schoolfruitprojecten. Wij als groothandel hebben ook voordeel van de nabijheid van bio-stad Bremen, waar veel vraag is naar schoolfruit."


Catharina Augustin staats sinds een maand aan het hoofd van het bedrijf

Het stokje overdragen 
Sinds 1990 levert bio-bedrijf Augustin appelen van bio-kwaliteit en sinds 2001 werken ze volgens de Demeter richtlijnen. Dit zorgde ervoor dat het bedrijf een van de pioniers en marktleiders op dit gebied is. In januari van dit jaar is het management veranderd. Catharina Augustin leidt nu het familiebedrijf. 

Voor meer informatie:
Bio-Obst Augustin GmbH & Co. KG
Klein Hove 21
21635 Jork, Deutschland
Telephone: +49 (0) 4162-9 00 18-0
Fax: +49 (0) 4162 900 18-69
E-Mail: [email protected]  
www.bioaugustin.de  

Publicatiedatum: