Tholen – 'De meeste fairtrade kokosolie ter wereld'. Zo noemt Amanprana de nieuwste toevoeging in haar assortiment. Voor deze kokosolie werken ze samen met Niulife, een sociale onderneming zonder winstoogmerk die duizenden dorpelingen op de afgelegen Solomon eilanden een inkomen geeft. Dit dankzij een ogenschijnlijk simpele handpers en kokosolie. "Het mooie aan dit project is dat de dorpelingen het product helemaal zelf kunnen maken, er zitten geen andere partijen tussen. En dankzij de handpers hebben ze er zelfs geen elektriciteit voor nodig", vertelt Tim Spek, salesmanager Nederland voor Amanprana.

Per pot van 490 milliliter gaat er 1,81 euro naar de Solomon dorpelingen. En 0,94 euro per pot van 250 milliliter. Een aanzienlijk bedrag, zeker vergeleken met andere Fairtrade producten. Tim: "Over het algemeen zit er rond Fairtrade producten vaak een heel mooi verhaal, maar zijn ze weinig concreet over het daadwerkelijke percentage dat terug gaat naar de bron. Soms is dit maar een heel klein percentage en daar heeft het doel uiteindelijk niks aan. Amanprana kiest er met dit product voor om met een vaste prijs te werken en schenkt daardoor meteen een mooi bedrag aan de Solomon dorpelingen."

De Solomon eilanden is voor Amanprana een nieuwe bron. "We bieden dit product aast onze bestaande 100% extra virgin kokosolie aan. Daarvoor hebben we jaren geleden een eigen fair trade kokosproject opgericht waarmee we inmiddels werk bieden aan honderden families in Sri Lanka en op de Filipijnen. Dit project op de Solomon eilanden spreekt ons echter zo aan dat we besloten hebben om ook hier in te investeren. We proberen er nu zoveel mogelijk mensen bij te betrekken. Daarom is er een displaydoosje met 300 gratis infoboekjes beschikbaar om bij de kassa te plaatsen." Hij geeft aan dat een product als deze goed aansluit bij de huidige behoeften van de consument. "De consument wil tegenwoordig niet alleen goed doen voor zichzelf, maar ook voor anderen." Tim benadrukt dat het om kwalitatief goede kokosolie gaat. Binnen een uur na opening zijn de kokosnoten handgeperst. En na drie keer filteren is de verse biologische extra vierge kokosolie klaar.

Achtergrond
De kokos handpers van Dr. Dan Etherington veranderde het leven van duizenden dorpelingen op de afgelegen Solomon eilanden. De handpers bleek de manier om de levensstandaard van de vergeten eilandengroep drastisch op te krikken. In 1997 was de handpers een feit en met een gevoel van euforie zag Dr. Dan de eilandbewoners hun eigen kokosolie produceren zonder dat er elektriciteit voor nodig was. Dr. Dan leidt nu een sociale onderneming zonder winstoogmerk die onder de merknaam 'Niulife' de Solomon-kokosolie verkoopt. 100% van hun winst gaat terug naar de Solomon bevolking.

Voor meer informatie: tim.spek@noble-house.tk en www.amanprana.eu