Op vrijdag 15 maart organiseert MAK Blokweer een 'zeldzaam lekker diner' waar je kennis kunt maken met de diverse functies van hun Zeldzame Huisdierrassen.

Één van de kerntaken van MAK Blokweer als natuur- en milieu-educatiecentrum is om bezoekers bewust te maken van hun relatie met de natuur. Hier hoort ook de functie van de natuur als voedselverstrekker bij. Dit laten ze onder andere zien door periodiek (wanneer de dieren een bepaalde leeftijd bereiken) de mannelijke lammeren van de Mergelland-schapen te laten slachten en hun vlees te verkopen. Op vrijdag 15 maart wordt er voor het eerst een compleet diner rond de voedselfunctie van de Zeldzame Huisdierrassen georganiseerd met vlees van de eigen boerderij op het menu.

Als dinergast geniet je aan lange tafels van biologisch eten van lokale oorsprong. Het hoofdmenu wordt bereid met het vlees van de eigen Mergellander-lammeren. Tussen de gangen door wordt er een lezing gegeven over de oorsprong van het vlees dat op je bord ligt én over andere Zeldzame Huisdierrassen. Hoe zijn deze rassen ontstaan, en welk nut hebben zij nu en in de toekomst? De lezing wordt verzorgd door Nonja Remijn (Stichting Zeldzame Huisdierrassen) en Daphne van Rooden (Teamleider Kijkboerderij MAK Blokweer).

Het menu
Cateraars Gonnie en An verzorgen een driegangendiner van lokale, biologische ingrediënten. 

Voorgerecht: Mosterdsoep met zalm en lenteui
Hoofdgerecht: Stoofpot van lamsvlees met een colcannon en salade van vergeten groenten, of
Vegetarisch hoofdgerecht: paddenstoelenragout
Nagerecht: Bread and butter pudding

Zeldzame Huisdierrassen
Het Mergellandschaap is een door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen erkend Zeldzaam Huisdierras. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen zet zich in voor het behoud van authentieke, zeldzaam geworden oer Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Dit doet de Stichting door de rassen een functie te geven, in natuurbeheer of als bron van wol of vlees. Het motto van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen is dan ook "red een ras, eet hem op!".

Waarom het belangrijk is om Zeldzame Huisdierrassen in stand te houden, welke rassen er bij MAK Blokweer te vinden zijn en welke functies de dieren hier vervullen, daarover gaat de lezing tijdens het diner.

Voor meer informatie:

Stichting MAK Blokweer
Kloosterhout 1-2
1695 JC Blokker
www.mak-blokweer.nl