Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We mogen in de biologische landbouw ook wel eens wat groter denken."

Op de themabijeenkomst van GroenLinks Zeeland in de Goederenloods te Goes spraken belangstellenden, leden en deskundigen met elkaar over de mogelijkheden in de vergroening van de landbouw en veeteelt. Ruim dertig aanwezigen wisselden ideeën en wetenswaardigheden uit.

Drie inleiders hielden een korte pitch.

Charl van de Sande, biologische boer
Wim Dijkman, adviesbureau CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu)
Gerwi Temmink, lijsttrekker GroenLinks Provinciale Staten Zeeland

Stellingen
Daarna volgde een forumdiscussie over een aantal stellingen, één van de stellingen was: Boeren zijn gewoon ondernemers die je niet lastig moet vallen met biodiversiteit, daarbij gaf Charl aan dat door verschillende soorten grassen en kruiden te laten groeien in de wei, biodiversiteit wordt gecreëerd.
"Nodig is een goed functionerende bodem", zo stelde Wim Dijkman. "Er zit meer in de bodem dan menig boer in de gaten heeft, maak daar gebruik van. Je kunt de boer er zeer mee lastig vallen. Boeren zijn nog niet altijd goed op de hoogte van wat er voor een goed functionerende bodem nodig is."

Een andere stelling was: Zeeuwen moeten regionale producten kopen.

En een derde: Vergroening van de landbouw en veeteelt is geen kwestie van natuur maar van cultuur.

Discussie
Tenslotte was het de beurt aan de zaal, dat leverde een levendige discussie op. "We mogen in de biologische landbouw ook wel eens wat groter denken. Er zijn behoorlijk wat grote biologisch dynamische boeren. Het valt bovendien op dat het allemaal vaklui zijn en goed geschoold. Subsidies vanuit de politiek zouden een cultuuromslag moeten dienen en minder grootschalige technische voorzieningen."

"Om biologische landbouw en veeteelt te stimuleren is er voor boeren behalve een cultuuromslag ook een perspectief nodig, dus ook afzetmogelijkheid. Dus niet alleen anders denken maar ook anders doen."

Uit het publiek komt de vraag of er een website of platform is waarop biologische boeren te vinden zijn. Het is voor consumenten nu vaak niet duidelijk of en waar er biologische boeren of landwinkels zitten. Kennelijk zijn er ook veiligheidsbeperkingen om biologische boeren te bezoeken, terwijl dit voor jonge schoolkinderen wel zou kunnen bijdragen aan een cultuurverandering bij de aanstormende generatie. Het zou in ieder geval goed zijn om de bekendheid van biologische landbouw en veeteelt te vergroten. Hierin kan de politiek een belangrijke rol spelen.

De rol van de politiek in Zeeland is om er voor te zorgen dat we alle kansen grijpen om te experimenteren en als dat niet gebeurt lopen we de kans om achter de feiten aan te lopen.

"Biologische landbouw is eenvoudiger CO2 vrij te maken dan biologische veeteelt", als antwoord op de vraag uit het publiek of de footprint van niet-biologisch vlees verschilt van biologisch vlees.

Charl legt uit dat door geen kunstmest te gebruiken, hij al extra verzilting tegengaat. "Door ‘s winters de bodem open te trekken wordt het inwateren vergemakkelijkt waardoor ook verzilting binnen de eerste twee meter minder wordt. Ook kan eventueel het aanwezige zilte water van onder worden weggepompt." 

Meer weten over biologisch boeren?www.vandersandemelkveehouderij.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: