Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: de staatspercelen van het kanton Neuchâtel moeten biologisch worden

Ondanks het feit dat een aantal landbouwers tegen was, hebben afgevaardigden van de Hoge Raad in februari een motie van de Vert'Libéraux (groene liberalen) goedgekeurd. Van nu af aan zullen alle wijngaarden en landbouwgronden van het kanton Neuchâtel moeten worden omgebouwd tot biologische teeltgronden.

Neuchâtel had eigenlijk al besloten dat alle grondgebieden biologisch zouden worden. Bovendien keurde de Hoge Raad afgelopen januari een postulaat goed om synthetische gewasbeschermingsmiddelen te verbieden. De motie is nu goedgekeurd en de Raad van State is nu verzocht om de duizend hectare landbouwgrond zo snel mogelijk om te zetten naar biologische of biologisch-dynamische landbouw en maatregelen voor te stellen die gunstig zijn voor de biodiversiteit en het milieu en dan met name met betrekking tot de wijngaarden en de landbouwgronden. In feite geeft de motie de lokale overheid in Neuchâtel twee jaar de tijd te bepalen hoe de 130 landbouwers hun producties om moeten zetten.

Verschillende landbouwers hebben nadrukkelijk bezwaar gemaakt tegen dit project, dat volgens hen vooral gericht is op het hen opleggen van regels. “Als ik wil blijven telen op die staatspercelen, moet ik mijn hele landbouwgrond omzetten of gewoon helemaal stoppen met telen. Voor een landbouwer die niet zijn eigen producten afzet, als er geen afnemer is die geïnteresseerd is in biologische producten, betekent dit een groot financieel verlies. De beste oplossing is ervoor zorgen dat de omzetting noodzakelijk wordt. Dat wordt het bij een gebrek aan producten. De consument moet hierbij een acteur zijn en het spel spelen,” legt PLR-afgevaardigde, directeur van de Wijnmakers van Neuchâtel en vicepresident van de Kamer van Landbouw en Wijnbouw van Neuchâtel Alain Gerber uit.

Bron: rts.ch

Publicatiedatum: