Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Direct Fresh levert voor het eerst Demeter-bananen uit Ecuador

Direct Fresh uit Hamburg neemt sinds kort Demeter-bananen van een plantage in Ecuador af. Hiermee zet het bedrijf nieuwe maatstaven voor het assortiment aan biodynamische producten en in het bijzonder producten van overzee op de Duitse markt. FreshPlaza ontmoette zowel de teler alsook de importeur bij de Demeter-stand op de Biofach 2019 in Nürnberg. Een gesprek over passie, circulaire economie en niet in de laatste plaats een groeiende evenals interessante niche binnen de internationale vakhandel.


Een partnerschap dat vruchten draagt: Felix Stamer (l), verkoopleider van Direct Fresh en Demeter-teler Fernando Monsalve bij de Demeter-stand op de BioFach in Nürnberg van dit jaar.

Sinds 1998 teelt Fernando Monsalve volgens biologische richtlijnen op zijn areaal. Pas vele jaren later - in 2013 – werd hij door middel van een workshop voor het eerst attent gemaakt op biodynamische cultivering. Na een kijkje genomen te hebben bij een teeltbedrijf voor medicinale cannabis besloot hij zich definitief te wijden aan de Demeter-cultivering. De volledige overstap van zijn bedrijf duurde in totaal circa twee jaar. „Ik bevind me nog steeds in de overgangsfase. Demeter is wat dat betreft niet te vergelijken met andere bio-certificaten“, aldus de Ecuadoraan.

Van de oogst tot aan de haven van Hamburg
Momenteel houden 150 families zich bezig met het beheer van de bananenplantage aldaar (circa 130 hectare). Tot de grondgedachte van de Demeter-farm horen onder andere biodiversiteit, een holistische circulaire economie met geïntegreerde veeteelt, evenals de productie van eigen bemestingsmiddelen. „Hoewel er in Ecuador twee uitgesproken seizoenen zijn, is het ons inmiddels gelukt om het hele jaar door constante volumes te leveren. Deze leveringscapaciteit, maar ook de mooiere kleur van onze bananenplanten en de hogere Brix-waarde van onze bananen, bewijzen dat onze teeltmethodes functioneren“, benadrukt Fernando.

Tot een partnerschap met een Europese afnemer voor de Demeter-producten kwam het pas tijdens de Fruit Attraction 2018 in Madrid, waar de geëngageerde teler en de bedrijfsleiding van Direct Fresh elkaar voor het eerst leerden kennen. Het bedrijf uit Hamburg biedt al sinds enkele jaren fairtrade en bio-bananen aan, maar producten uit biodynamische teelt omvatte het assortiment nog niet. Na een bezoek aan het teeltbedrijf werd het partnerschap opgericht. „De grondgedachte evenals de passie achter de biodynamische cultivering spraken ons direct aan. Ons doel is nu als importeur onze kennis te delen met de telers daar, zodat we elkaar kunnen versterken“, zegt verkoopleider Felix Stamer van Direct Fresh.


Directeur Dirk Landahl van Direct Fresh

Continue afname
Eind januari kwamen de eerste Demeter-bananen uit Ecuador aan in de haven van Hamburg. De continue afname is eveneens gegarandeerd, want  het is Direct Fresh reeds gelukt om programma's af te sluiten met een Duitse supermarktketen. Felix: „De vraag naar Demeter-bananen wordt geleidelijk groter. Wat betreft de prijs-kwaliteitsverhouding krijgen we tot nu toe uitsluitend positieve reacties.“
Impressies van de bananenplantage in Ecuador

Het gaat bovendien ook om een interessante niche, zowel voor de teler als de handelaar. Fernando: „In Ecuador zijn er slechts twee telers die zich op grote schaal bezig houden met de teelt van Demeter-bananen. Op de Dominicaanse Republiek zijn er weliswaar meerdere, maar de bananen zijn daar duidelijk kleiner.“ Voor de importeur biedt het partnerschap niet alleen de mogelijkheid om unieke producten op de Duitse markt aan te bieden, maar ook om het onderwerp duurzaamheid  duidelijk op de voorgrond te plaatsen. Felix: „We doen ons best om de handelaren anders te laten denken. Want we moeten ons aan de natuur aanpassen en niet andersom", zegt hij afsluitend.

Verdere informatie:
Direct Fresh GmbH
GF: Dirk Landahl
Kiebitzhof 9, D-22089 Hamburg
Tel.: +49 40 2000 745 13
Fax: +49 40 2000 745 10
E-mail: info@direct-fresh.de 
www.direct-fresh.de 

Publicatiedatum: