Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ties Minnen, AfriFruta

“Meer dan 5.000 leveranciers leveren ons fruit om te drogen”

Tholen – Producent van gedroogde biologische mango en ananas AfriFruta uit Mozambique heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. “We hebben onze productie verdrievoudigd, maar ook ons assortiment uitgebreid. Sinds kort bieden we ook gedroogde biologische banaan, papaja en kokos smiles aan”, vertelt Ties Minnen van AfriFruta.

5.000 leveranciers
AfriFruta haalt haar volledige productie uit de provincie Inhambane waarbij ze het verse fruit kopen van lokale huishoudens die mango- en kokosbomen rond hun huis hebben. Die fruitbomen zijn een erfenis van de Portugese koloniale tijd en met het fruit zelf werd tot op heden vrijwel niets gedaan, anders dan een heel klein percentage dat door Mozambikanen zelf geconsumeerd werd. Afgelopen seizoen hebben we van meer dan 5.000 leveranciers afgenomen. Met manden op hun hoofd of met een ossenkar komen mensen het fruit afleveren bij de inleverpunten of bij de drogerij. We merken dat we veel impact kunnen maken in de regio. Volgens de lokale kamer van koophandel hebben we met alleen AfriFruta vorig jaar omgerekend al meer fruit geëxporteerd uit de provincie Inhambane dan alle export van fruit uit de provincie van de afgelopen vier jaar opgeteld”, aldus Ties.

Daarnaast neemt AfriFruta momenteel af van 230 lokale huishoudens die begeleid worden in het opzetten van ieder een kwart hectare met ananas, papaja en andere tropische vruchten. "De mensen worden begeleid en getraind in biologische en professionele landbouw. De ambitie is om dit aantal in 2019 te laten groeien naar 500 huishoudens, waarbij we iedereen een afname van de producten garanderen tegen een eerlijke prijs", zegt Minnen. 

AfriFruta is het enige bedrijf in zuidelijk Afrika die biologische gedroogde mango produceert. “Alle andere biologische drogerijen zitten in West Afrika, en we zijn dus de enige die in het tegenovergestelde seizoen gedroogde mango produceren, van december tot maart”, vervolgt Ties. “Biologische papaja is ook een bijzonder product, omdat dit heel moeilijk is om biologisch te produceren, op veel plekken in de wereld zelfs onmogelijk. Met de productie-periodes en bredere assortiment onderscheiden we onszelf."   

Kwaliteitscertificering
Ook qua certificering gaat AfriFruta zich onderscheiden. Dit jaar gaat het bedrijf een traject in om zowel BRC als IFS certificering te behalen. “Fruitdrogerijen die biologisch combineren met deze hoogstaande kwaliteitscertificeringen zijn er nog niet, maar is nodig om van AfriFruta een van de belangrijkste spelers te maken in biologisch gedroogd fruit. Met name voor supermarkten zijn deze certificeringen belangrijk, maar momenteel simpelweg nog niet beschikbaar”, aldus Ties Minnen.

Supermarkt en speciaalzaken
Momenteel heeft de onderneming drie drogers beschikbaar voor het drogen van het fruit. “Drie maanden hebben we mango en de overige maanden vullen we op met de andere producten. Een klein deel van de producten wordt in Zuid-Afrika en Mozambique zelf afgezet maar de focus ligt op de afzet in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit handelaren wordt het product afgezet in heel Europa aan voornamelijk supermarkten en speciaalzaken. De Europese consument eet het gedroogde fruit voornamelijk als gezonde snack, daarnaast kan het product ook goed verwerkt worden in muesli”, vervolgt Minnen.

“Hoewel we een for-profit bedrijf zijn is ons grootste doel om voor die mensen daar een verschil te maken in alles wat we doen. Het is mooi om te zien dat we hier ook waardering voor krijgen in het land. In april krijgen we zelfs de president van Mozambique op bezoek,” besluit Ties.

Voor meer informatie:
Ties Minnen
AfriFruta
ties@afrifruta.com  
www.afrifruta.com