Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

12, 13 en 14 maart stemt Brits parlement over Brexit

Tholen – De Britse premier Theresa May presenteerde gisteren een schema met stemmingen die aan het parlement voorgelegd worden in de komende weken. Onderdeel van dat schema is een stemming over mogelijke uitstel van Brexit.

Uiterlijk 12 maart stemt het Britse parlement over de Brexit-deal die May heeft gesloten met de EU. Mocht de deal deze stemming niet overleven, dan volgt uiterlijk 13 maart een stemronde over een harde Brexit. “Het Verenigd Koninkrijk vertrekt alleen uit de EU met een expliciete toestemming in de House voor die uitkomst,” zo verklaarde May.

Als het parlement niet instemt met een harde Brexit, dan volgt uiterlijk 14 maart nog een stemronde. Bij die ronde spreekt het parlement zich uit over een uitstel van Brexit. “Laat duidelijk zijn dat ik niet wil dat Artikel 50 uitgesteld wordt,” aldus de premier. “Onze focus moet liggen op het bereiken van een deal en uit de EU te vertrekken op 29 maart.”

Een eventuele vertraging brengt de nodige problemen met zich mee. Als de Britten na juni vertrekken uit de EU, mogen de Britten nog stemmen voor het Europees Parlement. “Welke boodschap zenden we dan naar de meer dan 17 miljoen mensen die stemden voor een vertrek uit de EU?” De kans dat door een vertraging de Britten voor juni met een deal uit de EU vertrekken, is klein. Daarnaast wijst May er op dat een vertraging het no-deal scenario niet van tafel veegt. “De enige manier om dat te doen is Artikel 50 intrekken, wat ik niet zal doen of instemmen met een deal.”