Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
David Caparrós, van Balcón de Níjar:

"Afzet van bio-producten als conventionele producten destabiliseert markt"

De prijzen van biologische tomaten staan dit jaar onder druk. Dit wordt met name veroorzaakt doordat sommige ondernemers biologische groenten als conventionele groenten afzetten, hetgeen de markt verstoort.

"Sinds november 2018 beschikken we over 20% meer biologische tomaten dan vorig seizoen, vanwege de zachtere winter dan gebruikelijk", zegt David Caparrós, directeur van Balcón de Níjar. Volgens de handelaar was er tot januari sprake van goede prijzen voor de traditionele tomaat. De prijzen lagen zelfs hoger dan die voor biologische tomaat. Dit leidde ertoe dat veel 'gemengde' ondernemers -die zowel met traditionele als met biologische tomaten werken- biologische producten als traditionele producten afzetten.

Hoewel dit 20% grotere aanbod tot aan januari niet veel invloed had op de prijzen, "gingen veel gemengde ondernemers, vanaf het moment dat de prijs voor conventionele tomaten begon te dalen, hun biologische teelt weer als zodanig afzetten en sindsdien hebben we een grotere druk op de afzet waargenomen. Het is niet normaal dat er in deze tijd van het jaar zulke lage prijzen worden betaald. In deze periode is er, voorafgaand aan de start van de oogst in Centraal-Europa, over het algemeen minder volume beschikbaar. Dit zou de periode met de beste prijzen van het seizoen moeten zijn".

Volgens David Caparrós zijn de winstmarges van biologische groenten in de afgelopen jaren veranderd vanwege de kosten van de investeringen in productiemiddelen en vooral vanwege de daling van de gemiddelde prijzen van biologische producten. "Bij traditionele producten wordt er meer afgezet wanneer de prijzen omlaag gaan, maar bij biologische producten werkt deze strategie niet. Het enige wat dit oplevert, zijn lagere marges met dezelfde afzet. Daarnaast zijn de kosten voor de productiemiddelen en de arbeidskracht voor biologische teelt toegenomen in de afgelopen jaren, terwijl de prijzen doorgaans daalden".

Balcón de Níjar is gespecialiseerd in de export van biologische tomaten  naar landen in Europa. Ze exporteren met name cherrytomaten en daarnaast losse tomaten, pruimtomaten en trostomaten. Onlangs hebben ze heel beperkt ook een lijn met speciale tomaten geïntroduceerd met rassen als Kumato, Raf en Rosa. Ook zetten ze biologische erwten af en werken ze sinds kort om te voldoen aan de bestellingen van hun klanten in Spanje met aubergine, courgette en California en Palermo paprika.

"We hebben goede verwachtingen voor de Palermo paprika, waarmee we dit jaar voor het eerst zullen werken. In de afgelopen jaren nam de vraag naar dit product sterk toe in de zomer en het aanbod in Spanje is niet erg groot vanwege de moeilijkheid om deze paprika te telen met hoge temperaturen", legt David Caparrós uit.

De directeur van het bedrijf in Almería verwacht dat de beschikbare tomaten ondanks de aanhoudende hoge temperaturen af zullen nemen in de komende weken aangezien de cyclus van de planten al zeer vergevorderd is.

Over de gevolgen van de Brexit voor de afzet van tomaat is Caparros op dit moment pessimistisch. "Naarmate de datum dichterbij komt, wordt het duidelijker dat deze situatie niet op een erg positieve manier afgerond zal worden. Naast de waardevermindering van de pond, die ons als exporteurs minder concurrerend zal maken, zullen een harde Brexit en een stijging van de tarieven de afzet aanzienlijk bemoeilijken. Normaal gesproken beginnen we rond deze tijd te onderhandelen over programma's met de grote Britse ketens, maar vanwege de onzekerheid rondom de Brexit ligt alles stil".

Voor meer informatie:
David Caparrós
Balcón de Níjar
T: +34 950 955 936
M: +34 619784 016
[email protected]
www.balcondenijar.com

Publicatiedatum: