Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roy's Naturkost neemt Siciliaanse sinaasappelen voor het eerst in het assortiment op

Biologische sinaasappel Fischer Navel slechts één maand beschikbaar

Binnen de huidige handel groeit de betekenis van bio-producten in een snel tempo. Juist in de fruithandel stappen telers uit binnen- en buitenland de afgelopen jaar vaker over op de teelt van bio-producten. Als gevolg daarvan nemen ook groothandelaren en leveringsdiensten steeds meer biologische groenten en biologisch fruit in hun productportfolio op. Pure biogroothandelaar zijn er echter nauwelijks in de versfruitbranche. Roy Zylka uit Neurenberg – eigenaar van de firma Roy’s Naturkost – is één van de weinige aanbieders die zich uitsluitend aan de verkoop van biologische verse producten wijdt. De groothandelaar wordt nog iedere dag verrast door de veelzijdigheid binnen dit productsegment.


Roy Zylka (r) en zijn Nederlandse vriend Michiel Groenewegen (voorheen 2Organics, momenteel RTCL Food BV) tonen met trots het nieuwe sinaasappelras uit Sicilië.

Groenten en fruit omvatten circa 90 procent van het totale productassortiment, aldus Roy. In dit opzicht hoort de bio-groothandelaar tot de vooraanstaande aanbieders in dit segment. Bovendien wordt alles direct ter plaatse c.q. via de eigen afzetkanalen verkocht zonder tussenhandelaren. Alles wordt indien mogelijk direct afgenomen van de telers in binnen- en buitenland. „In de citruscategorie gebeurt er momenteel een en ander“, vertelt Roy. „Bio-clementines raken bijvoorbeeld langzaam op. Italië heeft het seizoen reeds beëindigd en ook uit andere Zuid-Europese teeltgebieden zullen er tegen het einde van de maand geen grote hoeveelheden meer beschikbaar zijn“, verwacht hij.

Nieuw in het assortiment: de Fischer navelsinaasappel
Een belangrijk deel van het bio-citrus wordt nog steeds uit Italië, overwegend van het eiland Sicilië, geïmporteerd. Onder andere Tarocco bloedsinaasappelen arriveren momenteel in grote hoeveelheden op de Großmarkt in Neurenberg. "Deze week hebben we zelfs ook voor het eerst een nieuw sinaasappelras afgenomen, de Fischer Navel. Dit ras lijkt wat de schil betreft op de Tarocco, maar het vruchtvlees is geel.“ Qua smaak is de sinaasappel bijzonder zoet en sappig. Roy verwacht het nieuwe ras slechts enkele weken aan te kunnen bieden. "Ik ga er vanuit dat we het ras circa vier tot vijf weken in ons assortiment zullen hebben, daarna is het klaar.“


Impressies uit de citrusteelt van de familie Arcoria

De momenteel nog onbekende bio-sinaasappelen worden afgenomen van de Siciliaanse familie Arcoria, die op 70 hectare citrus teelt op de hellingen van de Etna vulkaan. Het partnerschap ontstond in 1997 en draagt meer dan twintig jaar later nog steeds vruchten. "We zijn quasi de licentiedrager van hun producten in Duitsland. Ons grootste voordeel is dat daar alleen geoogst wordt als de Brix-waarde goed is“, aldus Roy, die uitsluitend met pure bio-teeltbedrijven samenwerkt. "Deze kwaliteitsgarantie onderscheidt ons van de grote aanbieders. Hoewel ook de grote bedrijven inmiddels inzetten op onbehandelde producten, zie ik deze tendens niet als bedreiging.“

Brede clientèle
De bio-handelaar zet niet alleen in op de premiumkwaliteit van zijn producten, maar ook op een brede clientèle. Want hij levert niet alleen aan gespecialiseerde retailers en natuurvoedingswinkels, maar ook aan abonnementsdiensten, waarvan het aantal in de afgelopen jaren flink gegroeid is. "We moeten momenteel vaststellen dat de vraag over het gehele assortiment genomen groter is dan de productie. In het kader daarvan denken we na over een capaciteitsuitbreiding op onze huidige vestiging", zegt Roy afsluitend.

Voor meer informatie:

Roy's Naturkost
Großhandel Obst und Gemüse
GF: Roy Zylka
Großmarkt Nürnberg
Leyher Straße 107
90431 Nürnberg
Tel.: +49 (0) 911 / 50 71 07-0
Fax: +49 (0) 911 / 50 71 07-20
E-mail: [email protected]
www.roys-naturkost.de 

Publicatiedatum: