Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tussenresultaten Smaragd-project gepresenteerd tijdens bijeenkomst

Afgelopen woensdagmiddag 20 februari hebben zo'n 55 belangstellenden zich tijdens een bijeenkomst laten informeren over de tussenresultaten van het Smaragd-project. De ambitie van het project Smaragd is het vormgeven van een nieuw landbouwconcept voor de teelt van hoogsalderende akkerbouw- en vollegrondsgroente gewassen waarin zware grootschalige mechanisatie vervangen wordt door lichte, autonome, innovatieve technologieën. Het gaat om een systeemontwerp waarin alle bewerkingen (grondbewerking, zaaien/planten, gewasverzorging, oogst) in een teelt worden afgedekt.

Het project loopt nu 1,5 jaar. Daarnaast hebben de aanwezigen meegedacht over oplossingsrichtingen. De input wordt meegenomen in het verdere traject van het Smaragd-project.

Nieuwe Oogst meldt dat uit de tussenbalans blijkt dat het rooien van aardappelen en bieten een grote uitdaging is binnen zo'n systeem. Vaste rijpaden liggen in Europa op ongeveer 50.000 hectare. De meeropbrengst ligt veelal tussen 5 en 30 procent. In Nederland is er vooral ervaring op biologisch bedrijf Erf in Lelystad. Hier is de meeropbrengst zo'n 25 procent en de ziektedruk 20 tot 70 procent lager. "Dat is veelbelovend", zegt Marcel van der Voort van Wageningen University en Research (WUR). "Maar op de Broekemahoeve in Lelystad zien we bij biologische aardappelen ook lagere opbrengsten en onder de rijpaden ontstaat dijkvorming met zijwaartse verdichting." Hij vindt het dan ook nodig om een duidelijke analyse te maken van de effecten van vaste rijpaden op economie, energie en arbeid.

Voor meer informatie: www.smaragd-smartfarming.nl 

Publicatiedatum: