Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Acuut gebrek aan bio-citroenen door verwerking en export

Opleving Zuid-Afrikaanse bio-markt, maar tekort aan gecertificeerde telers en bio-fruit

Er is volgens Tiisetso Phaweni van Wensleydale Farms een opleving in de interesse in bio-producten van consumenten en retailers na de malaise van de afgelopen vier jaar.  Phaweni: "Mensen zoeken het uit en ze begrijpen steeds meer waar het om gaat. Daarom ga ik graag naar internationale bio-beurzen om met anderen in de bio-sector te praten. Het is frustrerend om met mensen over bio te praten als ze alleen maar kunnen vertellen dat het zo duur is."

Tiisetso Phaweni en Stella Blandin de Chalain van Wensleydale's Knoppieslaagte farm

Wensleydale breidt uit met twee nieuwe teeltbedrijven bij Knoppieslaagte even buiten Pretoria. Dagelijks worden bio-producten geleverd aan Pick n Pay en Woolworths en aan gezondheidsshops, onafhankelijke winkels en de Bryanston Organic Market. Om zoveel mogelijk verspilling te voorkomen hebben ze een scala aan gedroogde groenten die ze meenamen naar de BIOFACH in Duitsland. 

Tiisetso: "Magapa Phaweni, CEO van het bedrijf, besloot om vorig jaar het bedrijf agressief te promoten omdat voedingsbedrijven zich vroeg of laat realiseren dat ze naar bio zullen overstappen voor producten als babyvoeding en voedingssupplementen."

Op de Knoppieslaagte farm wordt momenteel cocktail tomaat en groene paprika geteeld in tunnels. De sla onder schaduwnetten heeft in december een klap van de hitte gekregen. Pompoenen bedekken de grond tussen de fruitbomen en basilicum groeit in de pecanboomgaard. Binnenkort zal sla plaats maken voor wintergewassen als boerenkool en broccoli, terwijl kruiden de transitieperioden opvullen. 

Elke maandag wordt sla naar Dubai gevlogen. Er is ook internationale belangstelling voor bio-zoete aardappel voor de verwerking en het bedrijf onderzoekt andere exportmogelijkheden. 

Wensleydale heeft o.a. Ceres, Global GAP, voedingsveiligheid en HACCP-certificering. 

Inkoop bio-citroen zorgt voor hoofdpijn
"Wij verkochten bio-citroenen op de lokale markt, maar 5 jaar geleden veranderde het allemaal." Bio-citroentelers kwamen met exportprogramma's en richten zich niet op de lokale markt.

Stella Blandin de Chalain van de Knoppieslaagte farm herinnert zich dat ze een aantal jaren geleden citroensap in Dubai kochten. "Mooi sap in kleine zakjes. Maar we kwamen erachter dat het hier in Zuid-Afrika geteeld werd, in grote tankers naar Dubai gebracht werd, daar verpakt werd en weer hierheen kwam. We konden het verkopen, maar het was de wereld over gegaan, waardoor de koolstof voetafdruk enorm is."

Wensleydale verkoopt bio-appelen en wil z'n bio-fruitgamma uitbreiden. 

Voor meer informatie:

Tiisetso Phaweni
Wensleydale Farms
+27 82 779 7843
tiisetso@wensleydalefarms.co.za 
www.wensleydale.co.za

Publicatiedatum: