Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kenneth Meyer, Natural Tropic

"Er zit nog rek in de markt voor Spaanse kumquats"

Tholen - De verlate start van het Spaanse kumquatseizoen kwam dit jaar erg ongelegen. "Vorig jaar begonnen we medio december en toen was er gelijk de nodige vraag voor Kerst. Dit jaar konden we door de weersomstandigheden pas in januari starten en dat maakte de start een stuk lastiger", vertelt sales manager Kenneth Meyer van Natural Tropic uit Malaga. Het Spaanse teelt- en exportbedrijf zet de kumquats hoofdzakelijk af op de Duitse, Nederlandse en Engelse markt en heeft nog tot medio maart kumquats beschikbaar.

 "We hebben een eigen plantage, waarvan een groot deel biologisch. Het zal nooit zo'n groot product als mango's of avocado's worden, maar er zit nog wel rek in. Je moet van het product houden, maar er is een groep klanten die de Spaanse kumquats erg waarderen. Als de Spaanse beschikbaar is, stoppen veel klanten direct met de Israëlische. Jaarlijks verkopen we meer kumquats aan onze klanten. Voorheen was het nog een echte doosjeshandel en dat is toch opgeschoven naar volle pallets. Dat zie ik de komende jaren nog wel verder toenemen", vertelt Kenneth.

Het Spaanse avocadoseizoen verloopt momenteel erg moeizaam. "Er is momenteel veel concurrentie van avocado's uit Colombia, Mexico, Chili en Israël. Een land als Colombia is in vijf jaar tijd uit het niets opgeklommen tot een grote speler op de wereldmarkt. Daar is met de traditioneel duurdere avocado's uit Spanje moeilijk tegenaan te concurreren. Er is de afgelopen jaren geld verdiend met de avocado's en daardoor verwachten de Spaanse telers een bepaalde prijs. En als ze 50 cent per doos duurder zijn, krijgen we ze nog wel weg, maar bij 2 euro wordt dat toch een lastig verhaal", constateert de sales manager.

"In mijn optiek zouden de prijzen in Spanje daarom toch meer in verhouding tot het overzeese product moeten zijn, anders wordt het een taaie concurrentiestrijd. Dit is toch één van de slechtste avocadoseizoenen die ik in Spanje heb meegemaakt, terwijl de kwaliteit prima is. We hebben zeker nog wel tot eind april Spaanse avocado's beschikbaar. Ik verwacht wel dat de prijzen de komende weken beter zullen worden, maar dat is nodig ook, want er valt nog wel het één en ander te compenseren", besluit Kenneth.

Voor meer informatie:
Kenneth Meyer
Natural Tropic S.L.
C/Juan Gris 20 P.I. La Pañoleta. Vélez-Málaga, Spanje
T +34 952507709
M +34647166401
[email protected] 
www.naturaltropic.es