Eerste vegan studentenvereniging opgericht

De eerste veganistische studentenvereniging in Nederland is een feit. Met financiële steun van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is de Vegan Student Association Groningen (VSA) opgericht. 

Mike Silhan is woordvoerder van de studentenvereniging en werd afgelopen december veganist. “De Rijksuniversieit Groningen besteedt veel aandacht aan het klimaat. Deze bruisende energie is ook te merken onder de vele studenten. Toen we merkten dat er in Nederland nog géén vegan studentenvereniging bestond, besloten wij om hier snel verandering in te brengen. Met VSA leggen de studenten de nadruk op een positieve impact op dieren en het milieu. ”We hebben al succesvolle avonden georganiseerd met diners en filmvertoningen. In de toekomst willen we workshops geven en onze universiteit aanmoedigen om meer veganistische maaltijden aan te bieden in de cafetaria’s.” 

Aan motivatie geen gebrek, maar de studenten hadden ook geld nodig om de oprichting officieel te maken. Silhan besloot daarom de stoute veganistische schoenen aan te trekken en de NVV te benaderen. Die reageerde direct enthousiast. NVV-voorzitter Emile Dingemans: “We zijn weliswaar geen vermogende vereniging, maar deze initiatieven steunen wij graag. We zijn trots om als vereniging de eerste veganistische studentenvereniging mogelijk te maken.” Dingemans verwacht dat op meer universiteiten en hogescholen vegan studentenvereniging zullen ontstaan. “Steeds meer mensen zien af van diergebruik. Van beroemdheden tot directeurs en van politici tot studenten.”

Silhan is blij met de steun. “Het is altijd fijn om te weten dat er gelijkgestemden zijn die hun ogen niet sluiten voor alle wreedheid en onrechtvaardigheid in deze wereld”, aldus de woordvoerder. Hij vervolgt: “Dat de NVV het veganisme wil bevorderen en mensen hierbij praktische handvatten wil bieden met initiatieven zoals de VeganChallenge en Vegan Wiki, is een zeer nobele en legitieme zaak. Ik waardeer hun werk enorm.”

Op zaterdag 16 februari om 19:00 uur vindt de feestelijke opening plaats van VSA in café De Kroon in Groningen door het bestuur. Uiteraard zullen er veganistische hapjes zijn alsmede Schotse muziek van veganist Séimí. Hoogleraar filosofie Andrea Sangiacomo, die de afdeling filosofie overtuigde van een veganistische catering als standaardoptie op hun faculteit, zal een toespraak verzorgen. De toegang tot het openingsevenement is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: 

info@veganisme.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven