Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coop Switzerland ondersteunt onderzoek naar de plantenziekte

"Holistische aanpak Citrus Greening voor behoud biologische citruskwaliteit”

Door ondersteuning en samenwerking met het onderzoeksinstituut FiBL werkt Zwitserse supermarktketen Coop mee aan biologische oplossingen voor het stoppen van Citrus Greening. Dat maakt in de toekomst een volledige biologische teelt mogelijk voor citrus.

Onderzoek naar gezondheid citrus
In Veracruz, Mexico, is ongeveer 5 procent van de citrusbomen geïnfecteerd met het Citrus Greening virus. De ziekte zorgt voor misvorming van het fruit, gele bladeren en vruchten met een laag sapgehalte, weinig fructose en een nogal bittere smaak.

Uit onderzoek naar biologische landbouw van het FiBL is gebleken dat er bepaalde gunstige organismen zijn, zoals bepaalde soorten schimmels of wespen, die in belangrijke mate bijdragen aan een beperking van de populatie van de citrus bladvlo, die als de vector de ziekte op de bomen overbrengt. Bovendien helpt beplanting tussen de bomen met wilde plantengroei de terugdringing van populatie nog verder. Specifieke biologische planten nutriënten supplementeren met producten van bijvoorbeeld biochar en het toevoegen van biologische mest om de bodemvruchtbaarheid te verhogen, bleken eveneens effectieve methoden. Deze zullen daarom nog verder onderzocht worden.

Waarborgen van kwaliteit
Dankzij de onderzoeken van FiBL zijn er nu verschillende testen onderweg met variaties op de reeds effectief gebleken methoden. Daarmee kunnen telers ook in de toekomst biologisch blijven telen. Een van de sinaasappelsap producenten uit Veracruz werkt nu aan de implementatie van de positief geteste gewasbeschermingsmethoden op 200 biologische citrusteeltbedrijven. “Door verder onderzoek van FiBL te blijven steunen, kan de hoge kwaliteit van ons biologische sinaasappelsap middels een holistische aanpak ook in de toekomst vastgehouden worden,” aldus de fabrikant.

Bron: Coop Zwitserland

Publicatiedatum: