Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volcom introduceert initiatief voor traceerbaar biologisch katoen

Volcom heeft bevestigt dat het de samenwerking met CottonConnect aangaat als onderdeel van hun ‘Farm to Yarn’ project. Dit is een initiatief om een traceerbare biologisch leveringsketen voor katoen te creëren die zowel sociale als ecologische voordelen heeft. 

Door de meerjarige samenwerking met CottonConnect, een onderneming die gelooft in een duurzame en transparante levering van katoen door retailers in contact te brengen met de telers, kan Volcom het ‘Farm to Yarn’ project uitbreiden. Tot nu toe heeft het project bijna 27.000 kg biologische katoen opgeleverd, wat neerkomt op ongeveer 15% van de totale biologische katoenvoorraad van het bedrijf. Deze katoen is gecertificeerd, volledig traceerbaar en komt uit acht verschillende dorpen in de Madhya Pradesh regio in India.

Het programma richt zich niet alleen op gecertificeerd biologisch katoen dat getraceerd kan worden daar de teler, maar biedt ook sociale en professionele opleidingen voor de telers en vrouwen in de dorpen Maharashtra en Madhya Pradesh, waar het katoen geteeld wordt.

Volcom zegt dat dit programma onder andere bestaat uit een jaar durend onderwijsprogramma waarin telers alle benodigde vaardigheden voor de biologische teelt wordt geleerd. 150 telers uit Dewas in Madhya Pradesh nemen deel aan dit programma, dat hen helpt om bijvoorbeeld plagen op natuurlijke wijze onder controle te houden en informatie geeft over natuurlijke bemesting. Daarnaast is er echter ook nog een programma voor vrouwen dat zich richt op de rechten van vrouwen en levensvaardigheden, en een Farmer Business School voor 100 extra telers die lessen bieden over hun runnen van een bedrijf in Maharashtra.

‘Farm to Yarn’ heeft ook vele sociale voordelen, zoals het testen op ggo's, zodat telers er zeker van zijn dat zaden ggo-vrij zijn. Daarnaast volgen ze de geteste zaden naar de telers, zorgen ze dat de geteste zaden worden geplant en volgen ze het katoen in de rest van de keten om de transparantie binnen de keten te vergroten.

“Samenwerking is het sleutelwoord voor het succes van deze lancering," zegt Big Tony Alvarez, Volcom’s vicepresident wereldwijde samenwerking en leveringsketens. "Zonder goede partners heeft een project als deze geen kans van slagen."

Arvind Rewal, regionaal directeur Zuid-Azië bij CottonConnect voegt toe: “Traceerbaarheid is essentieel voor de toekomst van biologisch katoen. Een merk moet bereid zijn om zijn hele leveringsketen openbaar te maken.

“Dit project met Volcom en Kering is een uitstekend voorbeeld van hoe een bedrijf doelbewust bezig is met traceerbaarheid in een leveringsketen waarvan gezegd werd dat het onmogelijk zou zijn om hier transparantie in te creëren."

Het biologische katoen initiatief is onderdeel van Volcom’s bredere ‘New Future Alliance’; de toewijding van het modemerk aan het opzetten van initiatieven die bijdragen aan een “Nieuwe toekomst waarin onze oceanen gezond zijn, ons klimaat stabiel is en waarin we in een slimme en bewuste samenleving leven".

Bron: Fashion United (Danielle Wightman-Stone)

Publicatiedatum: