Poolse ministerie van landbouw wil bio-teelt promoten

De bio-markt bevindt zich in Polen in een constante crisis. Het teeltvolumen groeit niet en de markt groeit voornamelijk door de stijgende import. Volgens Karol Krajewski, regeringsadviseur, wordt een groot deel van de bio-teelt geëxporteerd in de vorm van rauwe materialen naar Frankrijk en Duitsland en komt deze terug als verwerkte producten.

Onderzoek van Nielsen toont aan dat de meerderheid van de Polen bereid is om meer voor producten zonder kunstmatige toevoegingen en ingrediënten te betalen. Meer dan de helft leest labels. De vraag naar bio en natuurlijk stijgt. Het areaal voor bio-teelt wordt in Polen momenteel op 500.000 ha geschat en neemt systematisch af. In 2013 was dat nog 670.000 ha.

Krajewski: "Verschillende studies tonen aan dat bio-voeding 3% van de teelt voor z'n rekening neemt; sommigen beweren dat dit cijfer zelfs op 1% kan liggen. In landen als Duitsland is het 10%, in Denemarken 20%. Wij staan aan het begin van deze weg. We moeten de passiviteit te boven komen en werken aan de ontwikkeling van een bio-markt."

Volgens het IMAS rapport "Bio-voeding in Polen 2017" groeit dit marktsegment in Polen met 10-20% per jaar. De waarde van de binnenlandse bio-voedingsmarkt in 2017 bereikte 233 miljoen euro. Volgens NIK data geven Polen gemiddeld 7 euro per jaar uit aan bio-voeding. In Duitsland is dat 100 euro en in Denemarken 200 euro per jaar. Het Europese gemiddelde ligt op 44 euro.

Bron: portalspozywczy.pl


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven