Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Martin Appler uit Thaur, Oostenrijk:

“Mijn doel is in de lokale vraag naar biologische groenten deels te voorzien”

Kiemgroenten en kruiden behoren tot de snelst groeiende segmenten in de markt voor verse groenten en fruit. Ook in de gespecialiseerde Oostenrijkse handel worden kiemgroenten steeds belangrijker. Kort geleden verwelkomde Tirol een nieuwe teler: Martin Appler. De innovatieve kiemgroenteteler uit Thaur heeft al diverse lokale afnemers voor zich gewonnen.

Foto: Giner Agrarprodukte e.U. 

Gespecialiseerde teelt
De toegewijde teler is sinds afgelopen december aan het oogsten. Voorlopig beperkt hij zich exclusief tot de biologische teelt van tuinkers en rucola-kers. Wat aantallen betreft staat de rucola op de voorgrond, legt Appler uit. “Ondanks dat er een redelijke vraag bestaat naar tuinkers, ben ik maar een van de weinigen die biologische rucola-kers teelt in de wijde omgeving. En dat is een groot voordeel.”

Ongeveer een jaar geleden begon Appler met zijn eerste teeltproeven in een kas. Dat betrof verschillende variëteiten van biologische kruiden. Aan het einde van dat jaar trok een van zijn grote klanten zich terug. De volgende grootste klant begon zich echter meer toe te leggen op een breed regionaal en biologisch productassortiment. Vanaf dat moment volgden de veranderingen elkaar in hoog tempo op. De volgende oogst werd verwacht per december in plaats van het volgende voorjaar. “De nieuwbouw van de locatie, inclusief de verwarmingsinstallaties, was nog niet eens afgerond en ik moest heel snel de biologische certificaten behalen.”

Doorlopende oogst
Ondanks de onverwachte veranderingen, lukte het de innovatieve teler om een moderne teeltinstallatie met geïntegreerde vloerconstructie op tijd af te krijgen. Daarop worden nu de cressen geteeld in zogenaamde trolleys. Deze kunnen flexibel belast en beladen worden, net hoe het nodig is. “Omwille van een tekort aan daglichturen, telen we in de winter op vier verschillende niveaus. In de zomer kunnen de lagen wat dichter op elkaar liggen en gaan we waarschijnlijk terug naar vijf verdiepingen. Bovendien moeten we in de winter voorzichtiger zijn met mogelijke temperatuurverschillen wanneer we van de teeltruimte naar de koeling, want de verschillen mogen niet te groot zijn. In de zomer is dit gevaar echter nog groter, des te meer wanneer er nogmaals een lange droge periode aanbreekt zoals vorig jaar.”

De biologische kruiden worden doorlopend geoogst, zegt Appler. Ze worden voornamelijk verkocht aan regionale afnemers, van groothandels tot boerderijwinkels en gespecialiseerde detailhandels. “Over het algemeen is de meerderheid van de producten op de markt afkomstig uit het buitenland. Mijn doel is nu om in de lokale vraag naar deze producten deels te voorzien met de oogst vanuit de eigen regio. Als dat lukt, kunnen we in de toekomst wellicht meer variëteiten aan het assortiment toevoegen, zoals radijs kers en rodekool scheuten.”

Lokale restaurants
In de regionale groothandel Giner heeft Appler al een aanzienlijke klant gevonden. De terugkoppeling op de eerste leveringen vorige week waren positief. “Giner belevert voornamelijk restaurants en in deze omgeving worden lokale cressen al gevraagd. We zijn al bezig om de twee lokale biologische cressen te adverteren en we zien een belangrijk potentieel voor deze producten,” aldus de verkoopafdeling van de groothandel.


Voor meer informatie:
Giner Agrarprodukte e.U.
Auweg 1, 6065 Thaur, Österreich 
T: +43 5223 49 28 43
E: gastro@gemuese-giner.at  
H: www.gemuese-giner.at    

Appler Martin 
Dörferstraße 8
6065 Thaur/ Tirol
0043 664/2344730
Email: mappler@gmx.at 

Publicatiedatum: