Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-ambassadeur van tegut... mocht een kijkje nemen bij een Demeter-bedrijf

"Bio heeft mij overtuigd"

Verse rucola op de akker proeven, een bijzondere koolrabisoort met de naam 'Enrico' leren kennen, wetenswaardigheden rondom de biologisch-dynamische teelt bij een Demeter-bedrijf ervaren – al dat kon de 28-jarige Isabel Blum uit het Duitse Witzenhausen beleven: als tegut… bio-ambassadeur was de studente vier dagen lang bij het bedrijf 'Amico Bio' in de plaats Ort Capua in de buurt van Napels te gast. Daar kreeg ze niet alleen te zien hoe landbouw in harmonie met de natuur eruit ziet, maar mocht ze ook genieten van de hartelijke gastvrijheid en de goede Italiaanse keuken. Hoe Isabel Blum aan haar rol als bio-ambassadeur gekomen is? Retailer en pionier voor bio-producten tegut… had deze ervaringsreis in het kader van een prijsvraag uitgeloofd. Isabel nam hieraan mee en heeft gewonnen.

Enthousiast over duurzame groententeelt
Samen met de twee tegut… deskundigen Thorsten Heil en Alexander Auth uit de groenten- en fruitinkoop reisde Isabel naar Napels en van daaruit verder naar het Demeter-bedrijf, waar ze door dr. Enrico Amico verwelkomt werd en met hem het terrein van het bedrijf mocht verkennen: "Op de akker heb ik meteen rucola geproefd en ik was direct enthousiast, omdat het aroma zo intensief was. Dat heb ik nog nooit zo geproefd“, vertelt de 28-jarige. Ze was ook onder de indruk van de geschiedenis achter de bio-koolrabi 'Enrico', die naar de eigenaar van het bedrijf is vernoemd: er gingen jaren overheen om dat bijzonder sappige ras te ontwikkelen. tegut… heeft zich inmiddels tot de afname van deze koolrabi verplicht en stapt met het koolrabi-aanbod over op de Demeter-knol. "Dat laat zien dat telers en handelaren elkaar nodig hebben en het enige doel kan zijn elkaar te ondersteunen“, aldus de bio-ambassadeur.

De openheid van alle medewerkers op het bedrijf, weet de 28-jarige te waarderen: "We mochten overal heen gaan, vragen stellen, meehelpen, groenten proeven“, aldus Isabel. "Toen enkele vrienden thuis mijn foto's op sociale netwerken zagen, vroegen ze of het er echt zo is – wat ik ook heel duidelijk kon bevestigen.“

Transparant van de bio-akker tot aan het transport
Inzicht geven in de toegevoegde waardeketen en laten zien hoe en waar bio-levensmiddelen ontstaan – dat was het doel van de eerste tegut… bio-ambassadeursreis. Het concept, dat al tijdens de reis en de eerste bijdragen op de sociale netwerksites positief werd ontvangen, zal in de tweede helft van dit jaar voort worden gezet met een nieuwe reisactie. Met veel indrukken en de wetenschap dat zij niet voor de laatste keer Amico Bio heeft bezocht, is Isabel Blum weer naar huis gereisd. "De vele kennis over de teelt volgens de Demeter-standaard en vooral de overtuiging van de mensen ter plaatse, dat zij nog veel bereiken kunnen, hebben me heel enthousiast gemaakt. Door de reis ben ik er bewust van geworden dat bio de betere en juiste weg is“, aldus Isabel.

Het dagboek van Isabel over haar bezoek aan Amico Bio met vele verdere indrukken en verhalen rondom de teelt van bio-groenten in Demeter-kwaliteit is online te lezen op www.tegut.com/bio-botschafter

Publicatiedatum: