Ad Lievense (Laarakker BIO): "Willen er graag nog nieuwe telers bij"

Spinazie blijkt buitenbeentje in extreem droge zomer

Tholen - Het bio-aandeel binnen Laarakker Groenteverwerking groeit nog altijd. Ook voor dit jaar zet Laarakker BIO in op een gestage groei. "Het aandeel biologisch bedraagt inmiddels zo'n 20%. In 2018 teelden de contracttelers op meer dan 1.000 hectare biologische groenten voor Laarakker BIO. Afhankelijk van het seizoen contracteren we een oppervlakte van 5.000 tot 6.000 hectare gangbare en biologische groenten. In biologisch gaat het weliswaar om veel minder hectares, maar de waarde is natuurlijk wel een stuk hoger. We zien de vraag naar bio-groenten op een gezonde manier groeien. Daarom verwachten we zelf voor dit jaar ook weer een gestage groei", vertelt Ad Lievense.

Rechts Ad Lievense.

Om deze groei te kunnen realiseren, zoekt Laarakker BIO nieuwe telers om mee samen te gaan werken. Ad: "We willen er graag nog wat nieuwe telers bij. Er is niet echt tekort aan producten, we zoeken vooral een stuk uitbreiding. De erwten, bonen, spinazie en wortelen blijven de grotere producten voor ons. Verschillende klanten zouden meer af willen nemen van bepaalde producten. In de wortelen zouden we bijvoorbeeld van waspeen tot aan de grove soorten meer af kunnen zetten." Hij geeft aan dat ze al met verschillende telers en omschakelaars in gesprek zijn. "Zo hebben we in het najaar van 2018 het convenant biologische landbouw in Groningen ondertekend. De verwachting is dat er daardoor wat nieuwe spelers bij gaan komen."

Een veld met bio-bonen.

Goede gesprekken tijdens de Bio-beurs
Laarakker BIO staat volgende week ook op de Bio-beurs. "Daar hopen we natuurlijk met geïnteresseerden in contact te komen. Dit is echt een beurs voor de telers en mensen die geïnteresseerd zijn in omschakeling. Daar mogen we dus niet ontbreken. Het fijne is dat er tijdens deze beurs altijd tijd en ruimte is voor goede gesprekken. Hierin kunnen wij uitleggen dat 'samen telen' bij ons heel hoog in het vaandel staat. Het belangrijkste is dat we de teelt nauwlettend volgen, en overleg hierover voeren met onze telers. Niet alleen beschikken we over een brede afzetmarkt, maar hebben ook een aantal was- en verwerkingslijnen. Daardoor kunnen we zelf de producten wassen, snijden en schrappen en zijn we heel flexibel.

Ook de grenzen over
Laarakker kijkt ook steeds meer over de grens. "We telen in Nederland, Duitsland en België. In België zijn we vorig jaar begonnen. Duitsland is al een heel grote markt voor ons. We beleveren inmiddels bijna iedere fabriek die iets in groente en fruit doet in West-Europa. Ook hebben we een aantal diepvriesklanten die exporteren naar de Verenigde Staten. Daar gaan veel spruiten, bonen en erwten naartoe. Sowieso blijven er bijna geen biologische spruiten in Europa. Het merendeel gaat overzee."

Veel extra werk door droogte
Terugkijkend op 2018 erkent Ad dat het een bijzonder jaar was, met name vanwege de extreem droge zomer. "Zo hoeft het echt niet elk jaar te zijn. Het gros van onze telers heeft gelukkig voldoende mogelijkheden tot beregenen gehad. Wel zijn diverse gewassen duidelijk wat achter gebleven. Zo viel de opbrengst van de erwten, bonen en wortelen tegen. Spinazie bleek een buitenbeentje, in positieve zin. Ondanks de droogte is dat allemaal erg goed gegaan. Wel hebben we regelmatig ijs bij de spinazie moeten doen om deze fris bij de afnemers te krijgen. Ook de bloemkool, prei en courgettes deden het prima. Al met al was het niet echt dramatisch, maar we hebben er ongelooflijk veel extra werk aan gehad."

Voor meer informatie:

Ad Lievense
Laarakker BIO
Veenweg 4
5855 ES Well
0478 507200
a.lievense@laarakker.nl
www.laarakker.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven