Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanpassingen KringloopWijzer 2018

Onderscheid tussen gangbare en biologische bedrijfsvoering

In de KringloopWijzer versie 2018 zijn diverse aanpassingen gedaan ten opzichte van de versie van 2017. De belangrijkste wijzigingen is de mogelijkheid om de ganzenschade toe te voegen. Deze schade moet wel gebaseerd zijn op een officieel schaderapport. Dit kan zowel voor natuurgrasland als productiegrasland worden opgegeven. Ook heeft er een correctie plaatsgevonden op de ammoniakemissie op de bruto excretie. De ammoniakemissie wordt nu bedrijfsspecifiek berekend door uit te gaan van het rantsoen, de hoeveelheid ruw eiwit en de verteringscoëfficiënt van het eiwit. Daarnaast is het gewicht van een koe verhoogd van 600 naar 650 kilogram. Dit betekent dat de voeropname hoger is geworden.

Andere aanpassingen in de KringloopWijzer voor 2018

  • Per 2018 is er onderscheid gemaakt in een gangbare en een biologische bedrijfsvoering. Bij de biologische bedrijven wordt bijvoorbeeld gerekend met andere forfaitaire excretienormen voor vee.
  • De keuzelijst voor verschillende staltypen is uitgebreid.
  • De afvoer van dieren is gesplitst in dood en levend.
  • Vanaf 2018 is de categorie beheersgrasland gewijzigd in natuurgrasland.
  • Naast het scheiden van graasdieren drijfmest kan ook mestscheiding van staldieren drijfmest worden ingevoerd.
  • Het is mogelijk om de afvoer van kunstmest in te voeren.
  • De KringloopWijzer bevat een aantal extra vragen over het energieverbruik in het kader van de klimaatmodule.
  • Een aantal namen van voercodes zijn veranderd om verwarring met Feedprint te voorkomen en er zijn een aantal voerproducten toegevoegd. Ook is er een aanpassing gedaan bij het strooisel en kan nu het soort strooisel worden aangegeven.

Mestgegevens
Afgelopen periode zijn in de Centrale Database van de KringloopWijzer de organische mestgegevens ingelezen vanuit de database van RVO.nl. Met terugwerkende kracht zijn de organische mestgegevens vanaf 1 januari 2018 bij de deelnemende bedrijven vervangen. Het is verstandig om te controleren of er mogelijk mesttransporten in de KringloopWijzer missen. Omdat de oude gegevens niet altijd compleet waren, kan het zijn dat de gebruiker ontbrekende mesttransacties handmatig heeft toegevoegd. Indien dit het geval is, kan het zijn dat mesttransacties er dubbel in staan. Deze moeten dan verwijderd worden.

Publicatiedatum: