Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mee- en tegenvallers voor Agrico

Afgelopen dinsdag heeft Agrico haar centrale ledenvergadering gehouden. In deze goed bezochte vergadering is o.a. het
jaarverslag over 2017/2018 besproken.

Boekjaar 2017/2018 kenmerkte zich als een jaar van mee- en tegenvallers. Bij de start van het boekjaar waren de verwachtingen laag. De kilogramopbrengst per hectare van zowel poot- als consumptieaardappelen was hoog en prijzen stonden onder druk. Naarmate het jaar vorderde, bleek de vraag naar pootaardappelen van Agrico-rassen veel beter dan verwacht. Uiteindelijk bleef de omzet in pootaardappelen met 227 miljoen euro vrijwel gelijk aan die van boekjaar 2016/2017. De omzet in consumptieaardappelen daalde door de lage prijzen met bijna 27% tot 43 miljoen euro. 31% van de omzet werd door de dochterondernemingen in binnen- en buitenland gerealiseerd.

Mede als gevolg van de moeizame rooiomstandigheden ontstonden na aflevering meer klachten dan normaal. Agrico hanteert strikte procedures aangaande kwaliteitsbeoordeling, maar de aardappel blijft een natuurproduct. Om de kans op toekomstige klachten terug te dringen, heeft Agrico afgelopen boekjaar geïnvesteerd in een geavanceerd kwaliteitscentrum, dat in februari officieel zal worden geopend.

Ook in boekjaar 2017/2018 heeft Agrico de gerealiseerde uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. De omvang van het vermogen is gekoppeld aan financiële kerngetallen met continuïteit en financiële gezondheid als uitgangspunt. De versterking van het vermogen bleef dan ook beperkt.

Naast de jaarcijfers vormde de nieuwe vastgestelde strategie ‘Agrico 2030’ een belangrijk onderwerp van de ledenvergadering. In deze nieuwe strategie heeft Agrico zichzelf ambitieuze toekomstdoelen gesteld, gebaseerd op het vertrouwen in de eigen organisatie en vele groeikansen in de markt.

Na afloop van de vergadering was er een informeel programma waarbij mentalist Timon Krause optrad met zijn nieuwe verrassende magische show die goed in de smaak viel bij de Agrico-leden.

De ledenraad van Agrico heeft afgelopen woensdag twee nieuwe bestuursleden benoemd. De heer L. (Laurens) de Winter is benoemd als intern lid in de vacature van de heer Kemmeren en de heer G. (Gert) de Raaff is benoemd als extern lid met de expertise internationaal ondernemen in de vacature van de heer Welling. De heer De Winter is agrarisch ondernemer en pootaardappelteler van Agrico en de heer De Raaff is werkzaam bij Royal Cosun als Advisor to the Board, tot voor kort was hij lid van de concerndirectie als Directeur New Business. Sinds de invoering van het nieuwe bestuursmodel in augustus 2014 kent Agrico een personele unie tussen het bestuur en de raad van commissarissen. De rol van bestuurders bij Coöperatie Agrico U.A. zullen de heren De Winter en De Raaff dan ook gaan combineren met de toezichthoudende rol als commissarissen van Agrico B.V.

Het jaarverslag van Agrico kan integraal worden gelezen op www.agrico.nl.

Publicatiedatum: