Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inzicht in bodemleven: nieuwe parameters op BemestingsWijzer

Actief bodemleven is belangrijk voor een goede bodemvruchtbaarheid en bodemstructuur. Eurofins Agro vermeldt op de BemestingsWijzer voortaan drie biologische kengetallen. De nieuwe, routinematige PLFA-bepaling van bodemleven betekent een doorbraak in het beschikbaar maken van biologische kengetallen voor de landbouwpraktijk.

Micro-organismen (bodemleven) hebben een groot aantal functies in de bodem. Zo zorgen zij voor de omzetting van organische stof waardoor nutriënten beschikbaar komen. Daarnaast draagt bodemleven bij aan een betere structuur en dus aan een betere bewerkbaarheid en doorlaatbaarheid van de bodem. Tot slot is de weerbaarheid van de bodem gebaat bij een goed bodemleven.

Bodemleven kan worden bepaald via microscopisch onderzoek, via respiratiemetingen en via opkweek in petrischalen (voedingsbodems). Al deze methoden zijn relatief bewerkelijk en brengen vaak slechts een klein deel van het bodemleven in kaart. Eurofins Agro werkt daarom al enige jaren aan de ontwikkeling van de zogenaamde Phospholipid Fatty Acid Analysis (PLFA)-methode om bodemleven te bepalen.

PLFA-bepaling In alle levende organismen zijn fosfolipidenvetzuren (PLFA) aanwezig, dus ook in micro-organismen. Deze vetzuren worden in de bodem snel afgebroken als de micro-organismen dood gaan. Wat er via de PLFA-bepaling wordt gemeten, heeft dus altijd betrekking op levend bodemleven. Er is internationaal veel onderzoek gedaan naar deze methode en daarover is veel gepubliceerd. Dat maakt het mogelijk om de gevonden resultaten te beoordelen.

Parameters op verslag
Eurofins Agro vermeldt op het verslag van BemestingsWijzer voortaan de volgende parameters:

  • Microbiële biomassa
  • Microbiële activiteit
  • Ratio schimmels en bacteriën

Deze drie parameters geven samen inzicht in de bodemkwaliteit en maken het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen zodat het bodemecosysteem in tact blijft. Maatregelen waaraan kan worden gedacht, zijn: minder ploegen, aanvullen met organische mest of bemesten met een kalkhoudende meststof bij lage pH-gronden. Veel bodemverbeteraars kunnen beter worden ingezet als er meer kennis is van de situatie in de bodem.


Voor meer informatie:
Eurofins Agro
www.eurofins-agro.com

Publicatiedatum: