Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Genetische resistentie is van cruciaal belang voor biologische groenten”

Met een jaarlijkse groei van 7 procent per jaar is de biologische markt in de Verenigde Staten erg belangrijk. Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan investeert in deze markt door veredelingsprogramma’s te richten op resistentie. Rick Falconer, Managing Director van Rijk Zwaan USA legt uit waarom dit zo cruciaal is voor biologische telers. “Binnen 24 uur kan door valse meeldauw een spinazieveld waardeloos zijn.”

“De biologische markt in de Verenigde Staten groeit snel vanwege de vraag naar gezonde producten en een toename van het milieubewustzijn bij consumenten. Het is interessant dat wij deze groei vooral zien bij de zogenaamde ‘superfoods’, zoals spinazie, wortelen en kool. De consument verwacht perfecte producten. Ze willen gezonde groente die zonder chemicaliën zijn geteeld. Ze realiseren zich vaak niet dat aan de producten die zij eten jarenlang onderzoek en ontwikkeling vooraf is gegaan.”

Resistentieveredeling
“Rijk Zwaan investeert veel in veredeling van biologische groente. Onze focus en specialiteit hierin is veredelen op resistentie. Dit betekent dat rassen een weerstand hebben tegen ziekteverwerkers of plaaginsecten. Zo’n resistentie is een van de belangrijkste eigenschappen voor biologische telers, want zij hebben beperkte mogelijkheden om ziekten en plagen te bestrijden. Voor hen is genetische resistentie cruciaal. Een voorbeeld? Bij spinazie is de valse meeldauw - peronospora - de belangrijkste ziekte. Het kan een veld infecteren en zo binnen 24 uur de oogst vernielen. Miljoenen dollars gaan elk jaar verloren aan deze schimmelziekte. De uitdagingen waarmee biologische telers worden geconfronteerd zijn enorm. Biologische producten telen is ontzettend lastig.”

Indrukwekkend
“We hebben gelukkig geweldige voorbeelden van resistentie in de verschillende gewassen. Denk aan de resistentie tegen meeldauw en bladluis in sla, virus in komkommer, fusarium in kool en nematoden in tomaat. Veredelingsbedrijven hebben een lange lijst met voorbeelden. Als iemand zou berekenen hoeveel pesticiden we besparen door rassen met resistentie te telen, zou dat cijfer behoorlijk indrukwekkend zijn. Om nog niet eens te spreken over het enorme voordeel dat resistentie opleveren voor het milieu.”

Verschillende meningen
“We zien dat de biologische sector groeit en zich blijft ontwikkelen. Er is veel discussie over de definitie van biologisch telen. Er zijn goede argumenten te geven voor verschillende zienswijzen. Kunnen we bijvoorbeeld hydroponics als biologisch beschouwen? In de Verenigde Staten is dit toegestaan, maar in andere delen van de wereld niet. De meningen hierover verschillen en dat zal niet snel veranderen. Rijk Zwaan volgt de marktontwikkelingen op de voet. We blijven ons richten op het ontwikkelen van rassen die belangrijk zijn voor biologische telers in diverse markten. We willen hen oplossingen bieden voor de meest uitdagende problemen.”

Publicatiedatum: