Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robin van Stelten, OTC Organics:

"Duitsland trekt vanaf het begin van het seizoen de kar in vraag naar bio-uien"

Tholen - Net als in de gangbare uien heeft ook de biologische handel te maken met een extreem jaar. "Iedereen voelt aan dat er tekorten zijn. Het is een tijdje wat rustiger geweest, maar nu doen steeds meer onbekende partijen aanvragen om zich in te dekken en in maart en april nog zeker te zijn van uien", vertelt Robin van Stelten van OTC Organics.

"We gaan straks ook gewoon tekorten krijgen. Vooral de grove uien zijn in trek, maar die zijn er ook weinig. Wat dat betreft zijn de opbrengsten in lijn met de conventionele teelt. We hebben telers in het zuidwesten waar het bij 10 ton per hectare ophield, maar in de polder zijn er ook telers die 60-65 ton bio-uien van een hectare hebben gehaald", vertelt de uienspecialist van OTC Organics.

"Duitsland trekt vanaf het begin van het seizoen al de kar. De vraag vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland vind ik zelf nog wat rustig. Vanuit Frankrijk begint nu wat vraag te komen en ook in Scandinaviƫ raakt het lokale product nu op", somt Robin op. De prijzen van de bio-uien liggen voor de gele uien momenteel rond de 80 eurocent. De prijs van de rode uien was wat hoger, maar is nu ook naar hetzelfde niveau gedaald.

OTC Organics betrekt de uien hoofdzakelijk van telers waar het al jarenlang zaken mee doet. "Ook zij hebben dit jaar lagere opbrengsten als andere jaren, maar die vaste lijnen werpen in een jaar als dit zeker zijn vruchten af", zegt Robin. "De afgelopen jaar zijn er veel omschakelaars geweest naar de biologische uienteelt, maar die piek is nu wel geweest. Dit seizoen is het gele bio-uienareaal stabiel gebleven en het rode areaal zelfs een beetje gekrompen."


Uien van Egyptische teler

Aanvullend zal OTC zich komend voorjaar, net als andere jaren, weer bezighouden met de importuien. "Begin maart start het Egyptische seizoen weer en we verwachten dit jaar weer een mooi volume gele en rode bio-uien binnen te krijgen. Onze leveranciers zijn GlobalGAP, Bio-, Smeta- en Grasp-gecertificeerd. We hebben daar veel tijd in geĆÆnvesteerd, maar hopen daar komend voorjaar de vruchten van te plukken."

Robin is dit jaar in dienst getreden bij OTC Organics en is gezien de marktsituatie dit jaar met zijn neus in de boter gevallen. "Natuurlijk is het lastig inkopen, maar uiteindelijk is dit natuurlijk veel mooier dan dat je moet pushen om je producten kwijt te raken."


Uienteler in Nederland

Voor meer informatie:
Robin van Stelten
OTC Organics B.V.
Tel: +31 (0) 885 880 477
[email protected]
www.otcorganics.com