Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mijlpaal voor De Groene Weg:

In 2018 voor het eerst 100.000 biologische varkens verwerkt

Tholen – Dinsdag 11 december bereikt De Groene Weg, de dochteronderneming van Vion die zich exclusief toelegt op de inkoop, productie en verwaarding van biologisch vlees, een bijzondere mijlpaal: het 100.000e biologische varken van 2018 wordt dan verwerkt. “De Groene Weg is 37 jaar geleden begonnen met de opbouw van deze keten”, vertelt Allard Bakker. “In de loop van de jaren zijn we zo doorgegroeid dat we vandaag voor het eerst 100.000 varkens verwerken in een jaar. Dat is voor ons een echte mijlpaal!”

Binnen de Groene Weg worden zowel runderen als varkens als lammeren verwerkt. “Wij zijn een van de leidende partijen in biologisch vlees in Europa en marktleider in Nederland. Wij bedienen ongeveer 75% van de Nederlandse markt. Onze filosofie is samenwerking binnen de hele keten. Wat betreft biologisch varkensvlees, start deze samenwerking bij leveranciersvereniging De Groene Weg.” De Groene Weg heeft in totaal 12 slagerijen - waarvan er 10 in handen zijn van franchisers – en levert aan diverse grote retailketens.

Zoals gezegd, wordt nu dus het 100.000e varken verwerkt. “Dit is voor ons vooral een symbolisch moment. Biologisch groeit ieder jaar, nu is de jaarlijkse groei ongeveer 5 tot 10%. Dat is een mooie groei”, aldus Allard. “Vorig jaar hebben we de EKO-code gelanceerd, waarbij de varkenshouders jaarlijks stappen zetten op het gebied van verdere verduurzaming. De reacties hierop zijn erg positief.”

Hoewel deze berichten gunstig zijn, werd er eerder besloten om met betrekking tot opschaling van varkensvlees even een ‘pauze’ in te lassen. “’Momenteel hebben we te maken met een overaanbod. De groei binnen de varkensvleesmarkt gaat in Nederland soms sneller en soms wat langzamer, zoals inherent is aan een kleinere markt. Wij geven als keten altijd aan of er ruimte is voor omschakelaars. We hebben op dit moment geen ruimte voor nieuwe leveranciers, waardoor we hebben besloten om even een pauze in te lassen.” Eind 2019 zal de Groene Weg samenwerken met 100 leveranciers.

De toekomst ziet Allard – ondanks de pauze – rooskleurig tegemoet. “We zetten vanuit De Groene Weg in op een optimale verwaarding van het vlees.  De komende tijd investeren we in de ontwikkeling van ons assortiment en willen we ons meer onderscheiden in de markt. Dit onderscheid creëren we vanuit onze unieke invulling van het EKO-keurmerk en de EKO-code wat zorgt voor verdere verduurzaming. Met ingang van het nieuwe jaar wordt dit EKO-keurmerk actief gecommuniceerd in de twaalf slagerijen van De Groene Weg in Nederland. Dit wordt onder andere gedaan door vermelding van het keurmerk op verpakkingsmaterialen en andere uitingen in de slagerijen”, besluit Allard.

Voor meer informatie:

De Groene Weg
Postbus 65
7140 AB Groenlo
0544 473260
[email protected]  
www.degroeneweg.nl