Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Brabant verbiedt in pachtovereenkomsten 2019 gebruik glyfosaat

De provincie Noord-Brabant verbiedt in de pachtovereenkomsten 2019 het gebruik van glyfosaat. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen was al verboden op grond binnen het Natuurnetwerk Brabant, maar nu is gebruik van glyfosaat op provinciale pachtgronden buiten dit netwerk ook verboden. Bij aantoonbaar gebruik van glyfosaat moet de pachter een boete betalen en wordt hij 3 jaar lang van pacht uitgesloten. 

De inschrijvingen van de potentiële pachters worden niet uitsluitend beoordeeld op de geboden prijs, maar vooral ook op de inspanningen die agrarische ondernemers leveren voor een duurzaam gebruik van de grond. Wie aantoonbaar zorgt voor goed waterbeheer, verbetering van de bodemvruchtbaarheid en versterking van de biodiversiteit – en daarvoor eerder certificaten heeft ontvangen - maakte meer kans op gunning van een cluster van percelen. De wijze van gunning stimuleert een duurzamer beheer van de pachtgronden in Brabant. 

De eerstvolgende grote meetronde van residuen van bestrijdingsmiddelen met de Brede Screening Maasstroomgebied vindt plaats in 2022. De provincie wil dan analyseren of de concentratie glyfosaat door de ingestelde verboden ook daadwerkelijk afneemt. Op basis daarvan kan opnieuw beoordeeld worden of het wenselijk is meer maatregelen te treffen of op te schalen naar landelijk, dan wel Europees niveau.

 

Publicatiedatum: