Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vereniging BioNederland start zorgmeldpunt

De biologische sector groeit hard, er komen circa 50 gecertificeerde bedrijven per maand bij die zich allemaal aan de biologische wetgeving moeten houden. Dat is een mooie maar ook grote uitdaging. De lidbedrijven van BioNederland (Vereniging Nederlandse biologische producenten en handelaren) staan achter een sterk en betrouwbaar biologisch keurmerk. Het is uiteraard van belang dat de kwaliteit in de (internationale) biologische keten betrouwbaar blijft. Het gaat bijna altijd goed in de keten, maar soms is er een vermoeden dat er iets mis is.

Zorgmeldpunt
Voor biologische bedrijven geldt een meldplicht richting haar toezichthouder Skal Biocontrole, wanneer er een gegrond vermoeden is dat een eigen product niet aan de bio-verordening voldoet.

Soms vermoedt een bedrijf echter dat iets niet klopt bij een ánder bedrijf in de sector, maar daarover wordt niets gemeld bij toezichthouder Skal Biocontrole uit angst voor een negatieve weerslag op het eigen bedrijf. Om dit soort signalen op te vangen, opent BioNederland per 10 december 2018 een mailbox [email protected] waar (medewerkers van) bedrijven meldingen kunnen doen van zorgen over mogelijke onregelmatigheden die de authenticiteit van biologisch in gevaar brengen. BioNederland anonimiseert de meldingen en communiceert het geanonimiseerd aan Skal. We hopen dat dit de drempel van het melden verlaagt.

Hoe werkt het Meldpunt van BioNederland en voor wie is het bedoeld?
Het gaat specifiek om meldingen van medewerkers van leden van BioNederland waarbij  gespecificeerd kan worden dat er mogelijk iets niet klopt. Het meldpunt van BioNederland is geen platte kliklijn; alleen bij onderbouwde zorgen kan BioNederland de melding geanonimiseerd delen met Skal en kan Skal actie ondernemen. Het meldpunt gaat van start voor de duur van 9 maanden en wordt na augustus 2019 geëvalueerd.

Anoniem melden van grootschalige fraude: via NVWA
Wilt u anoniem melding maken van grootschalige of structurele fraude? Dit gaat niet via BioNederland, maar via de NVWA. Anonimiteit kan van belang zijn als bekendmaking van uw identiteit mogelijk verregaande persoonlijke consequenties heeft, zoals ontslag of bedreiging. Kunt u aantonen dat een Nederlands bedrijf structureel gangbare producten verkoopt als biologisch, maar wilt u dit liever anoniem melden? Neem hiervoor contact op met het team Criminele inlichtingen van de NVWA, Inlichtingen en Opsporingsdienst.

Voor meer informatie:
[email protected] 

Publicatiedatum: