Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ramazan Gülnar, Paris Direkt

"Consumptie van shiitakes en oesterzwammen in bio-kwaliteit explodeert"

De periode voor kerst is traditioneel ook het hoogseizoen voor handelaren die zich gespecialiseerd hebben op paddenstoelen. Ook bij groothandel Paris Direkt uit Münster begint binnenkort het hoofdseizoen. Voor directeur Ramazan Gülnar en zijn medewerkers staat echter het hele jaar in het teken van paddenstoelen. De geëngageerde grossier gaat mee met de trend: er is vooral steeds meer vraag naar de Duitse bio-producten.

Boleten uit de Balkan
Het hoofdseizoen van de paddenstoelen gaat langzaam van start, bevestigt Ramazan. Vooral boleten laten zich momenteel vlot verkopen. "Omdat de zomer te heet was en de huidige herfst te laat kwam, staan er momenteel veel kwalitatief hoogwaardige boleten uit de Balkan-landen ter beschikking", aldus Ramazan, die de paddenstoelen grotendeels van telers c.q. partners in Bulgarije en Roemenië afneemt en wat dat betreft een voordeel tegenover andere aanbieders heeft. "Het huidige seizoen van de bospaddenstoelen is bij ons bijvoorbeeld midden mei begonnen, circa 2 weken vroeger dan onze concurrenten. We hechten in dit segment ook veel waarde aan een extra groot formaat en kant-en-klare cantharellen." De paddenstoelen uit de Balkan worden onder andere verkocht aan groothandelaren bij de Duitse, Belgische en Nederlandse groothandels.

Paddenstoelen van bio-kwaliteit
Tegelijkertijd stijgt de belangstelling van Duitse klanten in teeltpaddenstoelen van bio-kwaliteit. In dit segment werkt Ramazan met meerdere leveranciers uit de regio samen: "We zijn bijvoorbeeld sinds dit jaar in staat om biologische koningsoesterzwam uit Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen in vier verschillende sorteringen aan te bieden. Ook bij de shiitakes zien we – hoewel we het niet verwacht hadden – een extreem sterke stijging van de verkochte volumes. Sindsdien we de bio-shiitakes uit Duitse en Nederlandse teelt aanbieden, explodeert de consumptie."

Bij de kruisdisteloesterzwammen is de prijssituatie relatief stabiel. "We hebben de prijzen onlangs voor het eerst in meerdere jaren met één euro verhoogd, onder andere vanwege de transportkosten. Bij de champignons is de situatie eveneens stabiel, daarbij verwacht ik in de week voor kerst echter een extreme prijsstijging, omdat men de binnenlandse markt tot dan niet van voldoende paddenstoelen uit eigen land kan voorzien. Dan gaan de prijzen gegarandeerd met 20 procent omhoog."

Continue ontwikkeling
Om haar groothandelsklanten een continue productbeschikbaarheid en goede kwaliteit te kunnen garanderen, moet het bedrijf haar capaciteiten verder ontwikkelen. Want ook Paris Direkt blijft niet verschoond van de huidige uitdagingen op de markt. "We hadden afgelopen zomer vanwege de hoge temperaturen een klein gat in het aanbod van koningsoesterzwammen. Vanwege de problemen met het koelen van de paddenstoelen, hebben we de airconditioning bij onze telers nogmaals versterkt, zodat we dergelijke problemen in de toekomst kunnen voorkomen."

Ook op de hoofdvestiging in Münster-Roxel worden de bestaande capaciteiten momenteel uitgebreid. "We staan op het punt een droog- en wasinstallatie te bouwen. Dan dekken we vrijwel de volledige toegevoegde waardeketen af: we telen, verpakken en verhandelen de paddenstoelen direct aan onze klanten." Ondanks de grootte van zijn bedrijf hecht de groothandelaar waarde aan persoonlijke betrekkingen en advisering van klanten. Zijn persoonlijke aanbeveling voor kerst: „De mini-koningsoesterzwammen zijn wat uiterlijk betreft een blikvanger op iedere kersttafel. Ook qua bereiding zijn ze relatief eenvoudig: men kan ze in het geheel wokken."

Verdere informatie:
Paris Direkt GmbH
Lise-Meitner-Straße 7b
48161 Münster
Tel        +49 2534 977540
[email protected] 
www.paris-direkt.net