Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Houten verpakkingen kunnen elk materiaal vervangen"

In de afgelopen jaren is er sprake van een milieubewustzijn en aandacht voor gezondheid. Daarom wordt het gebruik van niet-biologisch afbreekbare materialen (bijvoorbeeld plastic) voor de verpakking van voedingsmiddelen steeds minder populair onder consumenten.

"Recent is er door verschillende universiteiten onderzoek gedaan naar het wereldwijde zeezout. Volgens de analyses is 90% hiervan vervuild met microplastics. In Spanje is dit zelfs 100%. Ik vind dat plastic voor eenmalig gebruik onmiddellijk weggehaald zou moeten worden uit de schappen van supermarkten. We moeten ermee beginnen om de mens boven de winst van bedrijven te stellen", zegt Alberto Palmí, directeur van de Spaanse Federatie voor Houten Verpakkingen (FEDEMCO). Onlangs kwam deze organisatie met het filmpje "Mijn leven als kist", dat in verschillende Europese landen gepresenteerd wordt en inzicht geeft in het gehele vervaardigingsproces en gebruik van houten kisten, evenals de impact ervan op de samenleving en de economie.

In een steeds bewustere samenleving neemt de vraag naar alternatieven voor plastic verpakkingen, zoals houten kisten en manden, toe. "Dit jaar is er, vanwege de weersomstandigheden en de invloed daarvan op de oogst, van alle soorten verpakkingen minder aanwezig. Over het algemeen zien we echter dat het marktaandeel van verschillende houten verpakkingen toeneemt. Dat geldt met name voor de kleine formaten, degenen die direct concurreren met de plastic schalen".

Volgens Alberto Palmí is de houten verpakking de verpakking bij uitstek. "We zijn er altijd geweest; de rest heeft onze verpakkingen nagemaakt, de laatste tijd zelfs tot de houtnerf aan toe. Als er iets benadrukt moet worden, is het echter dat het materiaal natuurlijk, milieuvriendelijk, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar is, en dat het voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van verpakkingen".

Los van de invloed op het milieu kunnen plastic verpakkingen ook schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals blijkt uit recente onderzoeken, bijvoorbeeld het onderzoek AGR159 "Residuen van gewasbeschermingsmiddelen" van de universiteit van Almería. In dit onderzoek werd aangetoond dat plastic verpakkingen ongewenst schadelijke stoffen kunnen overbrengen op etenswaren.

"Dit onderzoek is er slechts een van velen, en je kunt er zeker van zijn dat we verrast zullen worden als er meer onderzoek gedaan wordt. Vergeet niet dat plastic een derivaat is van olie, en olie is een grote vervuiler. Ik geloof dat consumenten op de hoogte zijn van de problemen die het gebruik van plastic met zich meeneemt. In de sociale media zie je dit thema veel terug komen. Mensen worden zich steeds meer bewust van de realiteit. In dit geval zijn het echter de andere schakels in de bevoorradingsketen die zich bewust moeten worden van het probleem dat ze veroorzaken. Helaas is het probleem niet simpelweg op te lossen door geen plastic tasjes meer te gebruiken", aldus de directeur van FEDEMCO.

Palmí: "Hout is een gezonder en duurzamer alternatief, dat er altijd geweest is en dat vandaag de dag sterk verbeterd is. We beschikken al over verpakkingsoplossingen om iedere andere soort materiaal te vervangen. Met deze houten verpakkingen komen de producten in perfecte staat aan op elke willekeurige plek ter wereld, want de eigenschappen van ons materiaal zijn ongeëvenaard. Je komt niet voor verrassingen te staan bij het openen van de verpakking na de export naar een andere plaats ter wereld en het materiaal is onovertroffen in verschillende omstandigheden op het gebied van temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien is het ontwerp vandaag de dag ook erg goed, hoewel we onderzoek blijven doen en elke dag vooruitgang boeken om tegemoet te komen aan de behoeften op de markt. De terugkeer naar het traditionele is geen stap terug, maar juist het tegenovergestelde. Als het goed was voor alles en iedereen, waarom dan niet terug gaan naar wat we eerder hadden?

 

Voor meer informatie:
Alberto Palmí Alcober
FEDEMCO
T: +34 96 349 57 13 
[email protected]
www.fedemco.com