Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Boeketterie eerste gecertificeerd duurzame bloemist in gemeente Wassenaar

Het hart van Wassenaar kent sinds november een erkend duurzaam bloemist. Bloemist en eigenaar Edwin Vollebregt van bloemenspeciaalzaak De Boeketterie certificeerde voor de Barometer Duurzame Bloemisten. De ondernemer paste zijn zaak en werkwijze aan om het predicaat met status zilver te kunnen dragen. Wethouder duurzaamheid Lia de Ridder was aanwezig bij de overhandiging van het certificaat uit handen van Coert Bregman van certificeringsinstantie SGS op donderdag 6 december.

"Goed om te zien dat plaatselijk ondernemers zelf starten met duurzaam ondernemen. Zeker omdat de overheid daar eigenlijk geen vaart achter zet. Het is daarbij mooi dat het aanbod van winkeliers steeds duurzamer wordt. Eigenlijk moet het duurzaam ondernemen zich als een olievlek uitbreiden. Ondernemers als De Boeketterie en andere ondernemers spelen daarom een belangrijke rol, een leidende rol!", aldus de wethouder.

Vollebregt certificeerde zijn winkel voor de Barometer Duurzame Bloemist met oog op de toekomst. "We stonden eigenlijk al met biologische geteelde bloemen en planten op de biologische markt en dit assortiment wilden we eigenlijk ook gewoon voor de winkel. Hierdoor werd het ook moeilijker om niet duurzaam te ondernemen, dus de stap naar de certificering was zo gemaakt", legt Vollebregt uit.

"Ik hoop dat het een kettingreactie teweegbrengt. Het gaat toch om de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ik wil daardoor anderen graag aanzetten om beter op het sociale en milieu-aspect te letten als zij iets kopen", zegt de bloemist die bezorgt in Wassenaar, Voorburg-Leidschendam, Voorschoten, Valkenburg ZH, Katwijk en Rijnsburg.

Aanpassingen voor de toekomst
Hoe meer Vollebregt zich verdiepte in duurzaamheid, hoe meer voor hem de puzzel compleet werd. "Ik dacht wel dat ik goed op de hoogte was omtrent duurzaamheid, maar achteraf gezien kon ik nog veel kleine zaken aanpassen, zoals betere afvalscheiding en groene stroom. Daarnaast paste de bloemist onder meer zijn verlichting aan naar LED-lampen en gebruikt hij biologisch afbreekbare tasjes. De bloemist verduurzaamde bovendien het assortiment en koopt gericht bloemen en planten met de keurmerken EKO/biologisch, MPS-A(+) en Milieukeur (PlanetProof). En zijn gewaxte en geverfde bloemen uit den boze. Verder heeft de bloemist bloemenvoeding van Fairtrade Max Havelaar. Bovendien is zijn volgende ambitie om binnen een half jaar te certificeren voor goud. Dit betekent dat meer dan de helft van de bloemen een duurzaam keurmerk heeft.

De bloemist vindt het certificaat niet alleen een eer voor zijn werk. "Het certificaat is eigenlijk ook een waardering voor de bloemisterij", zegt Vollebregt die is aangesloten bij het landelijke bloemistencollectie FloraNL, een netwerk waarbij bloemisten minimaal de intentie hebben zich te duurzaam te certificeren voor de Barometer. De toetreding tot dit netwerk ziet hij daarbij als meer dan eervolle bekroning. Vollebregt: "Het feit dat de organisatie is opgericht en wordt gerund door vakgenoten zonder winstbejag van tussenpartijen spreekt mij zeer aan. Het duurzame belang van de organisatie en de aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) moet echter vooral door de consument nog worden erkend."

Bezoekadres
De Boeketterie
Langstraat 56
2242 KN Wassenaar
www.boeketterie-wassenaar.nl

Publicatiedatum: